Hétfőn ki sem nyitnak a görög bankok?

Az Európai Központi Bank (EKB) az Eurogroup, az eurózóna pénzügyminisztereinek válságértekezletén nem zárta ki, hogy a drámaian felgyorsult betétkivonás miatt a görög bankok nem tudnak kinyitni hétfőn.
MTI, 2015. június 18. csütörtök, 21:48
Fotó: MTI/EPA

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, a testület elnöke kérdésére, hogy a bankok ki tudnak-e nyitni pénteken. Benoit Coeure, az EKB igazgató tanácsának tagja ezt felelte: "holnap igen, de hogy hétfőn mi lesz, azt nem tudom".

Görög bankárkörökből származó értesülések szerint hétfőtől szerdáig 2 milliárd eurót vettek ki a betétesek a görög bankokból. Ez kétszerese annak, amennyit az EKB a héten jóváhagyott a rendkívüli likviditási támogatási alapból (ELA).

Ha ez így folytatódik, akkor a görög kormány kénytelen lesz tőkekorlátozásokat bevezetni - mondják szakértők. A görög pénzügyminisztérium egy tisztviselője nem kommentálta a betétkivonásra vonatkozó adatokat, de azt mondta, hogy nincs terv a tőkekorlátozás bevezetésére.

A görög központi bank adatai szerint már januártól májusig 29,4 milliárd euró bankbetétet számoltak fel, így a betétek összege 128 milliárd euróra esett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.19 12:08

...vége a geopolitikai -neoliberális -korlátlan hitelre épülő és mediterrán-balkáni mentalitással felépült jóléti állam korszaka !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.06.18 22:06

,,A görög központi bank adatai szerint már januártól májusig 29,4 milliárd euró bankbetétet számoltak fel, így a betétek összege 128 milliárd euróra esett."

De hát nincs is itt válság. A görög lakosságból akarják kifacsarni
a 128 milliárdot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html