BUX
38483

Hétfőn lesznek nagy izgalmak

A Monetáris Tanács kamatdöntő ülése lesz vélhetően az az esemény, amelyre mindenki jobban odafigyel majd. Emellett azonban a lesz még európai beszerzési menedzser index és novemberi európai ipari rendelésállomány.

NAPI, 2011. január 21. péntek, 21:28

Az elemzők szeme itthon a monetáris tanácsra szegeződik majd, hiszen kamatdöntő ülést tart a testület. Elemzők újabb 25 bázispontos emelésre számítanak: a Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint az irányadó ráta 6 százalékon tetőzik majd, de abban már megoszlottak a vélemények, hogy erre a szigorításra már most, január végén sor kerül-e, vagy esetleg februárra tolódik ki.

A Markit közzéteszi az európai beszerzési menedzser indexek előzetes januári értékeit. A piaci várakozások szerint a feldolgozóipari mutató marad 57,1 ponton, a szolgáltatószektoré pedig 0,1 ponttal, 54,1 pontra csökken.

Az Eurostat délelőtt 11 órakor közli az ipari rendelésállomány novemberi adatait. Októberben az eurózónában hó/hó alapon 1,4 százalékkal, éves összevetésben 14,8 százalékkal bővült az állomány - novemberben az elemzők szerint mindkét ütem gyorsult, 2,4, illetve 17,5 százalékra.