Héthavi mélyponton a fogyasztói hangulat az USA-ban

Héthavi mélypontot ért el júniusban a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban - derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek eredményét pénteken tették közzé.
Szepesi Anita, 2017. június 30. péntek, 16:53
Fotó: Pixabay

Júniusban a fogyasztói hangulatindex végleges értéke az utóbbi hét hónap legalacsonyabb szintjére, 95,1 pontra csökkent a májusi 97,1 pontról.
Elemzők 94,5 pontos végleges értéket vártak júniusra - írta az MTI.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a májusi 87,7 pontról 83,9 pontra csökkent júniusban, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 111,7 pontról 112,7 pontra emelkedett.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás a májusi 2,6 százalékon stagnált júniusban is, az öt-tíz éves inflációs várakozás pedig a májusi 2,4 százalékos szint után júniusban 2,5 százalékra emelkedett.

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felméréskor legalább ötszáz személyt kérdeznek meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK