Hétórás munkanapot javasol egy lengyel párt

A lengyel parasztpárt, amely a 2015 végéig hatalmon lévő kormánykoalíció tagja volt, ütős javaslattal törte meg másfél éves hallgatását: hétórás munkaidő bevezetését javasolja a munkavállalók egy részének.
Barabás Júlia, 2017. április 29. szombat, 10:28
Fotó: Napi.hu

A lengyel parasztpárt (PSL), amely az előző kormánykoalíció tagja volt, sokhavi passzivitás után ismét erőre kapott, legalábbis egy törvényjavaslat erejéig - írta a gazeta.pl. Ötletük el fogja nyerni sokak tetszését: úgy vélik, hogy azoknak a szülőknek, akiknek tíz év alatti gyermekük van, csak napi hét órát kelljen dolgozniuk. Bérezésük természetesen nem változna.

A PSL által bemutatott javaslat meglepően rövid, mindössze két paragrafusból áll. Az indoklás sem sokkal hosszabb, a párt képviselői azt írják, hogy az így nyert idő elsősorban arra való, hogy az egyik szülő elvihesse és elhozhassa az óvodából vagy az iskolából a gyermeket. Egyben arra is felhívják a figyelmet, hogy az Eurostat jelentése szerint a ténylegesen munkában töltött idő a lengyeleknél három órával hosszabb az uniós átlagnál.

Szakértők szerint ez a tervezet megvalósítása segítené a gyermekes szülőket, ugyanakkor diszkriminálná azokat, akiknek nincs csemetéjük vagy az már 10 év feletti. Emellett nehéz lenne elvárni a munkaadóktól, hogy támogassák az új munkarendet.

Egyes  munkaügyi szakértők inkább a rugalmas munkahét bevezetését ajánlják, amelyben - a dolgozók és a munkaadók szükségleteinek összehangolása mellett - egyénileg határoznák meg a naponta ledolgozandó órák számát. Túlzásnak tartják a 10 éves korhatárt is, mivel ennek közelében a gyermekek már önállóak és gyakran egyedül járnak az iskolába.

HOZZÁSZÓLÁSOK