Hétszáz gyereket még nem engedtek a szüleihez az amerikai hatóságok

Az Egyesült Államokban év elején szigorítottak a bevándorlási szabályokon, ezért sok, a családjával érkező gyereket választottak a szüleiktől. A rendszer ellen már felléptek, de a hatóságok lassan rendezik a helyzetet.
Szabó Dániel, 2018. július 27. péntek, 07:46
Fotó: AFP

Még április elején hozott határozatot arról Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem vétségként, hanem bűncselekményként kezelik a hatóságok az illegális határátlépést. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felnőtteket őrizetbe veszik, de mivel a gyerekek esetében ez a gyakorlat tiltott, a kiskorúakat elválasztják a szüleiktől és őket befogadóállomásokra irányítják. A fellépés ellen már több politikus is felszólalt, tömegtüntetések voltak az USA-ban a megfelelő bánásmódért, az állam pedig enyhült: összeengedi a családokat.

Most a 444 a BBC-re hivatkozva arról, hogy az amerikai kormány közleménye szerint már 1442 gyerek visszamehetett a szüleihez, bár ők egyelőre őrizetben vannak tiltott határátlépés miatt.  Ezen felül 378 gyereket a hatóságok megfelelő körülmények között szabadon engedtek. De 711 gyereknél még nem megoldható, hogy találkozhassanak a szüleikkel. Közülük 431 gyereknek a szülei már nincsenek is az Egyesült Államokban. A családok újraegyesítésére meghatározott bírósági határidő csütörtökön járt le.

A becslések szerint összesen 2500 gyereket választottak el a szüleiktől az idén.

A fotó forrása: Spencer Platt/Getty Images/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK