Az Európai Központi Bank (ECB) hétszázmilliárd eurót oszthat szét a célzott hosszú távú refinanszírozási programja (TLTRO) keretében 2016-ig a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 45 közgazdász szerint.

A Bloomberg havi rendszerességgel készült, hétfőn ismertetett felmérése szerint a bankoknak nyújtott támogatás miatt nő a hitelezés a reálgazdaságban és a pénzügyi rendszer tőkeellátottsága is megoldódik. A válaszadók háromnegyede szerint emiatt javul a vállalatok és háztartások hitelezési helyzete. Elemzők szerint nagy lesz az érdeklődés, mert a program keretében olcsón juthatnak több tőkéhez a pénzintézetek. 2014 végéig 300 milliárd euró kölcsönt vehetnek fel a bankok, ez 2016-ra 710 milliárd euróra nőhet.

A májusi európai parlamenti választások óta hétfő este tesz először jelentést az EP előtt Mario Draghi, az EKB elnöke. Feltehetőleg a központi bank monetáris élénkítő lépéseiről is beszél majd.

A felmérésben résztvevő közgazdászoknak 13 százaléka hiszi, hogy 2015-ben már kamatot emel az EKB, 42 százalék szerint legkorábban 2017-ben lesz kamatemelés.

Az EKB eszközfedezetű értékpapír (ABS) vásárlási programja csak a közgazdászok 44 százaléka szerint indul be 2014 negyedik negyedévére, pedig júniusban még 52 százalék gondolta így. A megkérdezettek véleménye nagyjából fele-fele arányban oszlik meg, hogy az EKB vásárol-e majd közvetlenül államkötvényeket is. A Bloombergnek válaszoló közgazdászok nem igazán bizakodóak a gazdaság jelenlegi helyzetével kapcsolatban. Csupán 14 százalékuk szerint javul a gazdasági helyzet az eurózónában a következő négy hétben, 75 százalék szerint változatlan marad.