Hétvégén jöhet a brutális áttörés - kiszivárgott a terv

Az európai szintű bankrendszer és az államadósságok egy részének közös garantálása is szóba kerülhet a hét végi csúcson - derül ki a tanácskozás kiszivárogtatott határozattervezetéből.
NAPI, 2012. június 25. hétfő, 12:03
Fotó: Napi.hu

Négy pillérre épülő gazdasági és pénzügyi unió tervét fogja a hét végi uniós csúcsértekezlet résztvevői elé terjeszteni az EU vezérkara - tudta meg a tanácskozás 10-15 oldalas határozatának előkészítésében egy hónapja részt vevő két tisztviselőtől a Reuters. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság, Herman Van Rompuy, az Európa Tanács és Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke, illetve Jean-Claude Juncker, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője javaslatot tesz a bankunióhoz vezető lépések megtételére, az eurótagországok fiskális politikájának erősebb integrációja, a gazdasági kapcsolatok elmélyítésére és arra, hogyan biztosítsák az európai döntéshozatal demokratikus legitimációját, miközben a tagországok a korábbinál többet adnak fel szuverenitásukból.

A legfontosabb, viszonylag részletesen kidolgozott rész a bankok integrálásáról szól, mert az európai vezetők el kívánják vágni a köteléket az adósságválsággal küszködő államok és részben emiatt rossz hitelek alatt nyögő pénzintézeteik között. Ezen a téren szerintük egy éven belül jelentős előrelépést lehetne elérni, míg a német kormány kívánságlistájának élén szereplő fiskális unió többéves projekt, ami ráadásul az európai alapszerződés macerás módosítását is igényli.

Elkapni a bankok grabancát

A bankunió részeként a dokumentum szükségét látja a közös európai felügyeleti hatóság, betétbiztosítási rendszer és bankkonszolidációs alap felállításának. Az első elem legvalószínűbb megoldása az lehet, hogy az ECB jogot kap a legnagyobb, határokon átívelő tevékenységet folytató pénzintézetek felügyeletére, míg az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) végezheti a napi szintű ellenőrzési munkát.

A betétbiztosítás egyesesítése a tagországok egyedi rendszereinek megerősítését és integrációját jelentené, úgy, hogy a nemzeti megoldásokat európai szintű elemekkel bővítenék. Az európai szinten működő bankkonszolidációs alapot - amely a bajban lévő pénzintézetek rendbe tételére jönne létre - a pénzintézeti szektorra kivetett közteherből, például tranzakciós adóból finanszíroznák.

Bevinni a kockázatot a közösbe

A dokumentum szerzői szükségét látnák a pénzintézetek kockázatvállalása azonnali és tartós megosztásának, mert enélkül aligha lehet enyhíteni a bankokra nehezedő nyomást. Ebből valószínűleg az a javaslat következik, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) fel kellene hatalmazni a pénzintézetek közvetlen hitelezésére, ahelyett, hogy csak az eurózóna tagállamainak nyújthatnak forrásokat (amelyeket azok bankjaik feltőkésítésére is felhasználhatnak).

A dokumentumot ismerő informátorok szerint ezek az elképzelések végrehajthatók az európai alapszerződés változtatása nélkül, viszonylag gyorsan. Lehet, hogy egy évre lenne szükség az első konkrét lépések megtételéhez, de ha a csúcsértekezlet zöld utat ad a változtatásoknak, az nyugtatóként hathat a piacokra és lehetővé teheti, hogy a javaslattevők hozzákezdjenek a részletek kidolgozásához, beleértve ebbe a határidők megszabását is.

Kilapátolni az adósságokat egy alapba

A fiskális unió irányába tett lépésekkel kapcsolatban a dokumentum szerzői úgy vélik, hogy többre van szükség, mint ami az ezt indítványozó - a 27 tagország közül 25 által támogatott - kezdeményezésben szerepel. Az úgynevezett törlesztési alap létrehozása sürgős, nem lehet vele várni a fiskális unió elmélyüléséig. Ezt az alapot a német gazdaságkutató intézetek vezetői javasolták, lényege, hogy a bajban lévő országok adóssága egy részének visszafizetésre harminc évig közös garanciát vállalna az eurózóna, cserében az tagállamoknak komoly reformokat kellene végrehajtaniuk.

A határozattervezet mindezek mellett foglalkozik az európai munkaerő-mobilitás erősítésével, a gazdaság versenyképességének javításával, elemzik az adórendszerek közelítésének lehetőségeit, például a vállalati nyereségadó alapjának egységesítését és az európai szintű tranzakciós adó bevezetését. A csúcsértekezlet várhatóan nem hoz konkrét döntéseket, de egy ilyen tartalmú határozat lendületbe hozhatná a döntéshozatalt az októberi és várhatóan egy további, decemberi csúcs előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.06.25 16:43

@Attila99:
És továbbr is így cselekszenek, csak egy különbség lesz. nincs az a pénz amivel spanyolországot menteni lehet. Vagyis van, majd az ECB nyomtat és csak ő fogja megvenni a papírjaikat. Máshogyan nem tudják majd alacsonyan tartani a kamatokat, ugyanis növekszik továbbra is az adósságuk, a munkanélküliség és a hiány. Ki akarná, hogy leírják ismét az adósságot, mint Görögországban. Zsákutca.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2012.06.25 14:50

Arra teszem a voksot, hogy megállapodnak, és sok minden változni fog. Már rég ideje.

De mi lesz a kis sánta "kuruccal" (Mo az EU GDP 0 .7%ka) a 99 európai "labanc" szemben ? Csak nem megint "Isten veri a magyart"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Attila99, 2012.06.25 14:01

Ki számít itt komoly áttörésre? Annyi uniós csúcsot tartottak már és hány zárult áttöréssel? Bankmentő csomag, görög-spanyol mentőcsomag, és kikerültünk a válságból? Nem, csak tolják maguk előtt a problémákat. Kíváncsi leszek, hogy ezekből a nagyívű tervekből mennyi fog megvalósulni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.06.25 13:38

Persze most bevonnak felügyeleti jogokat is és el van intézve az unió (Németország) szerint...Kötelező letőkésítést kell azonnal végrehajtani, hogy elérjék az egészséges szintet.
További pénzeket kell kivonni.
Minimum kétszer ennyit.
Így csak az egészséges vállalkozások maradnak fenn.
Akik hitel nélkül képesek növekedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyaa80, 2012.06.25 13:09

"A legfontosabb, viszonylag részletesen kidolgozott rész a bankok integrálásáról szól, mert az európai vezetők el kívánják vágni a köteléket az adósságválsággal küszködő államok és részben emiatt rossz hitelek alatt nyögő pénzintézeteik között."

A köteléket rögtön az elején kellett volna elvágni az államok és a bajban lévő bankok között és akkor most ez előbbiek nem küszködnének adósságválsággal. Össz Európa szinten 4500 milliárd Euro ment el bankkonszolidációra, csoda, hogy most jó pár helyen kezd állni a bál?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html