Hiába a harc Brüsszellel, Magyarország kapja a legtöbb uniós pénzt

Az EU-tagállamok összehasonlításában a bruttó nemzeti jövedelemhez viszonyítva Magyarország járt a legjobban az uniós tagsággal az elmúlt években. A helyzet nem fog lényegesen romlani.
Komócsin Sándor, 2019. november 6. szerda, 09:40
Fotó: AFP

Magyarország 2014 és 2018 között éves átlagban 4,64 milliárd euró (1527 milliárd forint) nyereséget köszönhet európai uniós tagságának, ami az ebben az időszakban mért átlagos bruttó nemzeti jövedelem 4,02 százaléka - vette át az Európai Bizottság jelentésének becslését a hvg.hu.

Bulgáriának GNI-je 3,97 százalékát hozta az EU-tagság, Lettországnak pedig 3,2 százalékát, mindenhol máshol 3 százalék alatt maradt a mutató. A következő uniós költségvetési időszakban a bizottság becslése szerint Magyarország évi átlagban 17,8 milliárd euróval (5880 milliárd forint) jár jobban annál, mint ha nem lenne a közös piac részese. Ez a GNI 10,79 százaléka, ami az unió hatodik legmagasabb mutatója.

Az Európai Bizottság azért használta ezt az összehasonlítási mutatót, mert ha egyszerűen kivonták volna az egyes tagállamok befizetéseit a közösbe és az onnan kapott pénzeket (nettó egyenleg), az nem tükrözte volna milyen pótlólagos üzleti, befektetési lehetőségeket hoz az egyes országoknak az egységet európai piacon való részvételük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.11.06 14:25

Ha nehezünkre is esik, becsüljük meg magunkat és ne az antikrisztus idegenszívüre hallgassunk és papagáj kommandójára
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html