Az emberek racionálisan szavaztak: amikor a gazdaság gyenge, akkor feltámadnak a paternalista igényeik, ezért a párt mellé teszik az X-et, amelytől stabilitást várnak - értékelte a hét végi oroszországi választások végeredményét Natalja Zubarevics független elemző a Moscow Timesnak.

A kormányzó párt 76 százalékos többséget szerzett a parlamentben, ám elemzők szerint több ok miatt is az elmúlt évtizedek leggyengébb törvényhozása áll fel Oroszországban.

Vlagyimir Putyin államfő pártja, az Egységes Oroszország a szavazatok 54 százalékával nyert 48 százalékos részvétel mellett. Ez az jelenti, hogy 25 millióan voksoltak rá, ami kevesebb mint negyede a 110 millió szavazásra jogosult orosz állampolgárnak.

Vidéki apparátcsikok

A parlament apparátcsikokból (azaz a politikai elit alacsony szintű tagjaiból) áll, amelyeket az isten háta mögötti névtelen falvak népe küldött Moszkvába - derül ki Gleb Pavlovszkij, a Kreml korábbi tanácsadója szavaiból.

Az alacsony részvétel és a törvényhozás vidék felé billent súlya - Moszkvában és Szentpéterváron az átlagnál jóval alacsonyabb volt a részvétel - azt jelenti, hogy ezt a parlamentet a társadalom nem akarta. Ezért aztán a hatalmához támogatásra van szüksége, amelyet fölülről kaphat - mondja Konsztantyin Gaaze politikai újságíró.

Kellemetlen feladat

Ezzel éles ellentmondásban van, hogy a parlamentre igen kemény feladat vár: meg kellene birkóznia a hanyatló gazdasággal. Az állami források olyan szűkösek, hogy az inflációhoz indexált nyugdíjemelés helyett évi egyszeri 5000 rubeles (21 ezer forint) kiegészítést adtak a nyugdíjasoknak, kockáztatva, hogy emiatt a kormány ellen fordulnak.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a 2017-es költségvetés már elkészült, ám nem tudta figyelembe venni azt a körülményt, hogy a Duma tagjainak felét - szemben a korábbiakkal - nem listás szavazással, hanem egyéni képviselői körzetekben választották meg. Borítékolható, hogy - mint a világon bárhol - ezek az emberek a helyi lobbik nyomása alatt próbálnak majd sertepertélni a kormányzati pénzek körül.

Jönnek az ukázok

Sajátos módon az óriási kormánypárti többség is gyengíti a parlamentet, mert lehetővé teszik a Kremlnek, hogy bármit áttoljon a törvényhozáson, amit csak akar. Biztos, hogy élni fog a lehetőséggel.

Még fontosabb azonban ennél, hogy a Duma úgy kapott felhatalmazást a munkájának elvégzésére, hogy tagjainak semmilyen terve nem volt az ország ügyeinek kezelésére. Ez a parlament - és az egész politikai rendszer - semmilyen valós politikai programmal sem rendelkezik - mondja Alekszej Makarkin politikai elemző.

Az utolsó tégla

A Kreml úgy tekint a Dumára, mint az utolsó téglára, amelyet elhelyezve befejeződik a politikai rendszer átalakítása. Az elmúlt négy évben sokat léptek előre az úgynevezett irányított demokrácia bevezetésében, amely gyakorlatilag utat nyit a közvetlen autoritárius irányítás előtt. Putyin szociológiai értelemben úgy vezeti az országot, mint egy hadúr.

Az elemzők nem várnak változást az orosz kormány gazdaságpolitikájában a választásokat követően. A források szűkössége rákényszerítheti az ország vezetőit a nyugdíjkorhatár és a jövedelemadók emelésére, ám ilyen durva lépéseket csak 2018, azaz elnökválasztás után tehetnek meg - véli Borisz Grozovzskij gazdasági elemző.

Túl hosszú idő

Másfél év azonban nagyon hosszú idő. Ha Putyin várni akar a fájdalmas gazdasági reformok elindításával az elnökválasztásig, akkor a költségvetés kifut a tartalékaiból. Mi mást tehet?

Elvileg dönthet úgy, hogy befejezi politikai pályafutását, ám ez nem valószínű, mert az egész politikai elitnek az az érdeke, hogy maradjon - mondja Jevgenyij Mincsenko politikai elemző. Vagy megteheti azt is, hogy előrehozza a választás idejét. Az utóbbi kockázata, hogy még egy nemzeti szavazás tesztelheti a politikai kampányba belefáradt társadalom tűrőképességét.

Hiába a bólogatás

Pavlovszkij szerint a Kreml még az igazi kihívás előtt áll. Ez a 2018-as államfőválasztás, amely előtt számos gazdasági problémát görget maga előtt a rendszer. Hiába választottak az emberek a parlament - őfelsége ellenzékét is beszámítva - mind a 450 képviselői helyére minden oroszok elnökéhez hűséges embereket, ezek nem sok segítséget fognak adni neki az ország gondjainak orvoslásában.