Hiába lettek olcsóbbak a román hotelszobák

Az év első hét hónapjában 13,6 százalékkal csökkent a vendégek és 16,9 százalékkal a vendégéjszakák száma Romániában az előző év azonos időszakához képest - derül ki a bukaresti statisztikai hivatal (INS) ma közzétett adataiból.
Túrós-Bense Levente, 2009. szeptember 3. csütörtök, 15:11

A romániai szálláshelyekre január 1. és július 31. között 3,45 millió turista érkezett, ezek 79,2 százaléka román állampolgár volt.

A statisztikából kiderül, hogy idén valamivel kevesebben töltötték szabadságukat szállodában, inkább az olcsóbb panziókat vagy a magán-szállásadóhelyeket választották. A turisták az összesen 9,3 millió vendégéjszakának alig több, mint 73 százalékát töltötték szállodákban, tavaly számuk meghaladta a 74 százalékot.

Pedig idén a romániai szállodai árak jóval kedvezőbbek voltak a tavalyinál. A bukaresti ötcsillagos szállodákban átlagosan 27 százalékkal olcsóbb volt egy éjszaka, mint 2008-ban. Sőt, azok a turisták, akik interneten foglaltak maguknak szállást, akár 30 százalékkal olcsóbban, azaz 160 euróért jutottak egy kétágyas szobához. Négycsillagos kiszolgálás esetén az árcsökkenés átlagosan 25 százalék volt, ezekben a hotelekben átlagosan 120 eurót kértek egy éjszakáért. A kétcsillagos szállást már 56 euróért kínálták, a tavalyi 63 eurós átlagárral szemben.

Aki idén a román tengerpartra utazott, egy négycsillagos szállodában átlagosan 84 eurót fizetett egy kétágyas szobáért, ami 23 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A hegyekben - elsősorban a Prahova völgyében - a csillagok számától függően az árak 80 és 40 euró között mozogtak, ami 21 illetve 11 százalékos árcsökkenést takar.

HOZZÁSZÓLÁSOK