Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Nem fogja felgyorsítani az USA gazdaságának növekedését a Fed 600 milliárd dolláros pénzinjekciója és a munkanélküliség továbbra is magas marad - derült ki a Bloomberg befektetők körében végzett felméréséből. A hírügynökségnek nyilatkozó szakemberek szerint az amerikai kormány a dollár gyengítésére törekszik.

A megkérdezettek háromnegyede szerint a pénzkínálat növelésének kicsi vagy semmilyen hatása nem lesz a foglalkoztatásra és több mint felük úgy véli, hogy a Fed beavatkozása nem pörgeti fel a GDP bővülését jövőre. Ugyanakkor szintén 50 százalék azok aránya, akik szerint a pénznyomda megindításával sikerül emelni az inflációt, ám minden ötödik megkérdezett szerint a pénzromlás üteme veszedelmes méreteket ölthet.

A felmérés tanulsága szerint 10 befektetőből hét úgy véli, hogy Washington szándékosan tartja gyengén a dollárt és négy megkérdezettből csak egy gondolja azt, hogy a kormány a piacra bízza a nemzeti valuta árfolyam-alakulását. Kétharmad azok aránya, akik szerint az ECB - amely tartózkodott a pénzkínálat növelésétől - felelősségteljesebb monetáris politikát folytat, mint a Fed.

Ugyanennyien vannak azok is, aki szerint az amerikai gazdaság stabil vagy javuló pályán halad. Ennek ellenére minden öt válaszadóból három aggódik az USA fiskális politikája miatt, úgy vélik, van bizonyos kockázata annak, hogy az amerikai költségvetési hiány bizalmi válsághoz és drasztikus kamatemelésekhez vezet a következő két évben.

Ben Bernanke Fed elnök népszerűségi indexe a szeptemberi felmérésben tapasztalt 71 százalékról 60-ra esett, Timothy Geithner pénzügyminiszteré 47-ről 44 százalékra morzsolódott le, miközben Jean-Calude Trichet ECB-elnök megítélése maradt a korábbi 55 százalékon.