Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csökkent a Lengyelországba tartó ukránok száma, ami minden harmadik cégnek gondokat okoz - derül ki a Rzeczpospolita cikkéből, amely a Lengyel Nemzeti Bank jelentését idézi. Az ukránok egy része a járvány miatt úgy döntött, hogy hazautazik, egy része pedig nem akarta elhagyni Ukrajnát a külföldi munka miatt. A lengyel munkaadók még nem érezték meg a munkatársak tömeges távozását, de továbbra is szükség lenne az ukrán vendégmunkásokra. A vállalatok 73 százaléka továbbra is toborozza őket.

A kezdeti pánik miatt 250 ezer ukrán dolgozó hagyta el Lengyelországot. Igaz, ez rövid ideig tartott, de jelentősen hatott a munkaerőpiacra. Szerencsére a kormány intézkedései között az is szerepelt, hogy a külföldi munkások vízumát automatikusan megújítják a vészhelyzetben és annak befejezése után még két hétig. Így sikerült az országban tartani még 500 ezer ukrán dolgozót és folyamatosan érkeznek újak is.

A vállalkozások 67 százaléka, amelyek ukránokat alkalmaznak, nem érzett problémát az utóbbi hónapokban. Ugyanakkor 32 százalékuknak hiányoztak a bevándorlók és a vendégmunkások. Akik kitartanának az ingázás mellett, azoknak gondok okoz, hogy a határ átlépése után kötelező a karantén. Egy vendégmunkás nem könnyen talál olyan helyet, ahol ezt eltöltheti, ezért sokan inkább lemondanak a lengyelországi munkavállalásról.