Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

May várhatóan július 24-én adja át utódjának a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztját és a miniszterelnöki tisztséget.
A pártvezetői és a kormányfői posztért Jeremy Hunt jelenlegi és Boris Johnson volt külügyminiszter verseng. Kettőjük közül a Konzervatív Párt 160 ezer fős tagsága választja meg postai úton May utódját; a váltás július 24-én várható.

A BBC televíziónak adott, péntek este műsorra tűzött interjúban Theresa May a felelősségét firtató kérdésre kijelentette: egyesektől azt hallja, hogy túl mereven ragaszkodott az általa meghúzott, átléphetetlennek minősített határvonalakhoz, mások, "illetve néha ugyanazok" szerint viszont túlságosan sokat engedett, "márpedig a kettő egyszerre nem lehet igaz". "Hihetetlenül frusztráló", hogy a kilépést és a bennmaradást pártoló képviselők "mennyire megrögzötten" ragaszkodtak saját álláspontjukhoz, és nem voltak hajlandók annyi kompromisszumra sem, amellyel meg lehetett volna teremteni a brexit-megállapodás elfogadásához a többséget.

A brexit feltételrendszeréről az EU-val novemberben elért megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elutasította. Theresa May jórészt emiatt döntött úgy, hogy távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről.

Theresa May nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy a vezetőválasztási versengésben Jeremy Huntra vagy Boris Johnsonra szavaz-e, csak annyit mondott: mindketten tudják, hogy "ez az állás mekkora felelősséggel jár".

Kritika a kormánytagoknak

A miniszterelnök elmondta: gyakran előfordult, hogy nem ismerte fel saját magát azoknak a jelzőknek a tükrében, amelyeket a vele szemben kritikát megfogalmazók használtak. A történtek ellenére továbbra is úgy érzi, hogy ő volt a megfelelő ember a pártvezetői és a miniszterelnökségi tisztség ellátására, mivel vezetése alatt a brit kormány a brexittől eltekintve nagyon sok mindent elért. Ezek között említette, hogy a munkanélküliségi ráta mélységi rekordokra süllyedt.

Alig burkoltan bírálta saját kormánya egyes tagjainak magatartását, elsősorban a kormányzati álláspontnak gyakran homlokegyenest ellentmondó miniszteri megnyilvánulásokat és a szintén gyakori kiszivárogtatásokat, mondván: a jó minőségű kormányzás a kollektív felelősségvállalástól függ, és ezt a következő miniszterelnöknek újból meg kell honosítania.

Képviselő marad May

Theresa May nem bánta meg, hogy 2017-ben előrehozott parlamenti választások kiírásáról döntött, annak ellenére sem, hogy e választáson a Konzervatív Párt elvesztette addig is meglehetősen csekély többségét az alsóházban. Elismerte ugyanakkor, hogy a választási kampányban hibákat követett el. Ezek közül kiemelte, hogy nem volt hajlandó részt venni a pártok vezetőinek televíziós vitáján; ma már úgy látja, hogy ezen jelen kellett volna lennie.

Theresa May utódja megválasztása után sem távozik a politikából: már korábban bejelentette, hogy alsóházi képviselő marad, és átül a konzervatív frakció hátsó padsoraiba. (Elődje, David Cameron - aki a brexitről döntő, 2016 júniusában tartott népszavazás után lemondott - annak idején visszaadta képviselői megbízatását és kivonult a brit nagypolitikából.)