Higanyszennyezéstől tartanak a norvég partoknál

Szivárgásmentes burkolattal fednék be azt a II. világháborús német tengeralattjárót, amely még a norvég partoknál süllyedt el, fedélzetén 67 tonna mérgező higannyal - idézi az MTI hírét az Index.
Szepesi Anita, 2018. október 9. kedd, 23:23
Fotó: Pixabay

A norvég kormány terve szerint 2020-ra elszigetelnék a roncsot és 47 ezer négyzetméteren a tengerfenéket a környezettől, hogy így védjék meg az esetleges szivárgástól. Ez átszámítva 10 milliárd forintjába kerülhet Norvégiának, de az akciót még jóvá kell hagynia a parlamentnek - derül ki a portál cikkéből.

Az U-864-es tengeralattjáró 150 méter mélyen fekszik a tengerfenéken Norvégia nyugati partjainál, Fedje-szigetnél, Bergentől nem messze. Az egykori német búvárhajót egy brit tengeralattjáróról kilőtt torpedó tépte ketté, a maradványokra 2003-ban bukkantak halászok.

Környezetvédők és a környékbeli lakosok nem tartják kielégítő megoldásnak a roncs és környezetének beburkolását, ők a tengeralattjáró kiemelését és a benne lévő higany eltávolítását követelik a kormánytól.

A kiemelést a megtaláláskor ellenzékben, jelenleg kormányon lévő pártok annak idején meg is ígérték, de most vizsgálatokra hivatkozva azt mondják, hogy a higannyal teli tengeralattjáró felszínre hozatala túlságosan kockázatos lenne.

(Ezt olvasta már? Ingyen áramot szeretne? Így állunk most)

Fotó: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK