A baleset - amelyhez hasonló Londonban még nem fordult elő - a Temze déli partján, a város egyik legforgalmasabb negyedében történt, a reggeli csúcsforgalom idején. A helikopter Vauxhall városrész főútjára, a zsúfolt Wandsworth Roadra zuhant és felrobbant. Az egyik halott az AgustaWestland AW109 típusú, nyolcszemélyes helikopter pilótája, aki egyedül tartózkodott a fedélzeten, a másik áldozat egy járókelő, akire rázuhantak a roncsok.

A helikopter égő üzemanyaga jelentős területet borított be, több autó és környező épület is lángra kapott. Az egyik sérültet a tűzoltók mentették ki égő kocsijából. Az éppen arra járók közül többen drámai felvételeket készítettek mobiltelefonjaikkal a magasba csapó lángokról, a környéket elárasztó sűrű, fekete füstről és a menekülő emberekről.

A sérültek közül hatot kórházba szállítottak - egyiküket válságos állapotban -, hetet a helyszínen láttak el a mentők.
A kiterjedt tüzet 88 tűzoltó igyekezett megfékezni. A lángokat 25 perc alatt eloltották, de a tűzoltóság egész nap a helyszínen marad, figyelve, hogy nem keletkeznek-e újabb tüzek a rendkívül sűrűn beépített, igen forgalmas városrészben.

A közelben van a brit külső hírszerzés, az MI6 központja is, de a Scotland Yard a baleset után szinte azonnal kizárta, hogy terrorcselekmény történt volna. A daru egy épülő felhőkarcoló oldalára volt erősítve. Elkészülte után a 181 méteresre tervezett épület lesz Nagy-Britannia legmagasabb lakóingatlana.

Az építkezésen dolgozók elmondása szerint a darukezelő szerda reggel késve érkezett a munkába, és valószínűleg ez mentette meg az életét, mivel a baleset pillanatában már az irányítókabinban kellett volna tartózkodnia. A kezelő éppen akkor indult volna felfelé a kabinhoz vezető hágcsón, amikor a helikopter a szerkezetnek ütközött.

A daru nem dőlt össze, de felső részének jelentős méretű darabjai a helikopter roncsaival együtt az utcára zuhantak.
A szerencsétlenség idején felhős, ködös időjárás volt Londonban, a függőleges látótávolság helyenként nem haladta meg a 30 métert. A város egyik északi negyedébe, Elstree-be tartó gép pilótája a baleset helyszínének közelében lévő London Heliport tájékoztatása szerint engedélyt kért a soron kívüli leszállásra, de az nem derült ki, hogy ezt az időjárás vagy valamilyen műszaki probléma miatt kérte-e.

A szerencsétlenség a Waterloo és a Vauxhall pályaudvarok közelében történt; az utóbbi pályaudvart és a közeli Vauxhall-hidat hosszabb időre lezárták, és a rendőrség teljesen kiürítette a környéket.

Londonban a 2005. július 7-ei, 52 emberéletet kioltó pokolgépes merényletsorozat óta nem volt olyan méretű vészhelyzeti mozgósítás, mint a szerdai helikopterbaleset után.