Az oroszokat immáron annyira aggasztják a növekvő árak, hogy emiatt még elnökük iránti lojalitásuk is mérséklődött - idézte a Moscow Times a Vedomosztyi cikkét. A Public Opinion Foundation friss közvélemény-kutatása szerint az államfőt augusztusban már "csak" az oroszok 72 százaléka támogatta szemben a májusi 76 százalékos aránnyal.

Egy másik intézet, a Levada Center szintén népszerűségvesztést mért, igaz, még a korábbinál is nagyobb magasságban. Eszerint Putyin elfogadottsága 83 százalékra esett augusztusban a májusban mért 89 százalékról. A Vedomosztyinak nyilatkozó szakértők szerint a változás mögött az lehet, hogy az emberek nehezen viselik el a szabályozott árak, a közüzemi díjak és közlekedési tarifák nyári emelését.

Brutális drágulás

Emellett az élelmiszerárak is emelkednek, mégpedig meredeken. A gyümölcsök több mint 25 százalékkal drágultak január és július között 2014 azonos időszakához képest - derült ki a Roszstat adataiból. A halért 17,8 százalékkal, a cukorért, a dzsemekért, a méziért, a csokoládéért és más édességekért 16,3 százalékkal kell többet fizetni. A kenyér és a pékáruk 11,6 százalékkal drágultak, míg a hús és a zöldségfélék 6-7 százalékkal kerülnek többe.

A fogyasztói árak júliusban átlagosan 15,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. A csúcsot márciusban érték el 16,9 százalékos ugrással, ami 13 éves csúcs.

A drágulás hátterében legfőképpen a rubel értékvesztése áll, amelyet elsősorban az olajárcsökkenése okoz, ugyanis az orosz gazdaság teljesítőképessége az ország olaj- és gázexportjától függ. Emellett a Krím lenyúlása után bevezetett európai és amerikai szankciók, illetve az erre válaszul bevezetett élelmiszerimport-tilalom is sújtja a gazdaságot.

Volt "halvány" 60 százalék is

Vlagyimir Putyin népszerűsége az ukrán válságra adott orosz válasz nyomán ugrott meg. Oroszország gyakorlatilag elvette Ukrajnától a Krím félszigetet és oroszbarát szeparatisták kihasították a szomszédos ország délkeleti csücskét. A mostani népszerűségi indexek még mindig rekordnak számítanak hazai és nemzetközi összehasonlításban is. Putyin elfogadottsága a Levadánál 2013 novemberében érte el mélypontját, 61 százalékos értékkel. Ezt követően 2014 elején egyetlen szökkenéssel 80 százalék fölé ugrott

Eltűnt Simpson-Putyin

Putyin celeb státusát bizonyítja, hogy a Moszkvában élő Amir Kerr türkmenisztáni születésű művész elkészítette a Simpson család rajzfilmsorozatba illő portréját. A képet már első bemutatóján elloptak. Az Egy éra embere című műalkotást kiállították az orosz főváros üzleti központjában és egyből árverésre bocsátották. A portré 15 percen belül elkelt.

A vevő öröme azonban nem sokáig tartott, ugyanis már a kiállítás napi zárása előtt lába kelt a különleges műalkotásnak. A szervezők csak két rendezőt és három biztonsági embert vezényeltek a helyszínre, ami kevésnek bizonyult a tolvajok ellen. A bűnözők profik lehettek, ugyanis a biztonsági kamerák felvételeinek áttekintése után sem tudták azonosítani őket.