Hihetetlen felfedezés a nyugdíjasokról

A nyugdíjba vonulás után az emberek többségének nem csupán a közérzete javul, hanem az egészségi állapota is - derül ki egy tudományos kutatásból. Csak úgy, általánosságban nem igaz az a közhiedelem, miszerint a nyugdíjasok ellátása terheli meg igazán az egészségügyi kasszát.
Napi.hu, 2015. augusztus 9. vasárnap, 09:07
Fotó: Napi.hu

Szemben az általánosan elfogadott felfogással, nyugdíjas korukban nem romlik az emberek elégedettsége életükkel és nem rendül meg az egészségük. Valójában a nyugdíjas évek alatt javul a közérzetük és az egészségi állapotuk is - idézi egy friss amerikai tudományos kutatás megállapításait a CNBC. És a hangulatjavulás azonnal érzékelhető lesz, amit valaki háta mögött hagyja a dolgos hétköznapokat.

Az internetes portál a kutatás szerzőitől tudakozódott arra, hogy ha mindez ilyen nyilvánvaló, akkor eddig miért nem derült rá fény. Az első válaszból kiderül, hogy az adatok félrevezetőek lehetnek. Ha például valaki a nyugdíjba vonulás és az emberek egészségi állapota között keres kapcsolatot, akkor azokról tud információkat szerezni, akik azért vonulnak vissza, mert megromlik az egészségük.

Csalóka "összefüggés"

Ezzel máris "összefüggést" találhatunk a betegeskedés és a nyugdíjas élet között, ami azonban félrevezető. Attól, hogy az életükkel elégedetlen és a megrendült egészségű emberek nyugdíjba mennek, még nem következik az, hogy ez minden nyugdíjasra igaz. A tudományos kutatók arra keresték a választ, hogy milyen szoros - illetve laza - ez a kapcsolat. Eredményeik nem csupán az egyes emberek döntéseinek meghozatalát befolyásolhatják, hanem rávilágíthatnak arra is, hogy valójában mennyibe kerül a nyugdíjasok szociális ellátása a kormányoknak.

A vizsgálatban azt találták, hogy az életükkel azonnal elégedettebbek lesznek a nyugdíjasok, amint visszavonulnak, és ez a hatás hosszú távon érvényesül. Ez egyébként meglepte a kutatókat, mert számos más fontos esemény az emberek életében csupán rövid távú pozitív hatással jár. Azt ugyan nem tudták kimutatni, hogy a nyugdíjasok egészségi állapota szintén azonnal javul, ám az első négy évet vizsgálva már látható vált, hogy jobb bőrben van a nyugdíjasok többsége.

Új felfedezés

Ez a megállapítás összhangban van azzal, hogy az emberek egészségi állapota fokozatosan változik, akár nyugdíjasok, akár nem. Emellett arra utal, hogy a nyugdíjba vonulás nem jelenti azt, hogy mindenki többször igénybe veszi az egészségügyi ellátó rendszert, mint korábban. A nyugdíjba vonulás és a javuló egészség közti összefüggés új felfedezés, amelyre korábban nem gondoltak a tudósok. Eredményeiket azzal magyarázzák, hogy hosszabb időtávon vizsgálták a nyugdíjasok életének alakulását, mint a korábbi kutatások készítői.

A félreértések elkerülése végett leszögezik azt is, hogy a jobb egészséget nem a több orvoshoz járásnak köszönhetik az emberek. Ha fel is kerestek egy rendelőt, akkor sem olyasmivel fordultak orvoshoz, aminek köze lenne, ahhoz, hogy nyugdíjasok. Azt viszont elismerik a kutatók, hogy a hangulatjavulás nem eredeti megállapítás, mivel azt korábban is kimutatták, hogy általában, a visszavonulók többsége esetén javul az emberek közérzete, miután hátra hagyják a napi munkába járást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2015.08.10 16:37

@stat: Feltehetően nem ismeri a korábbi golyóváltásokat.
A verekedés akkor kezdődik ha a sértett vissza üt.
Ez az ÉLŐLÉNY minden ismeret nélkül kezdett sértegetni a maga 45 éves munkakerűlő multjával.
Nem tudta soha értelmezni a szomorú valóságot bemutató reális beírásaimat, amit mindíg tények alapján teszek nem a pártszimpátiák vezényelnek,hanem a szomorú tények.
Soha nem tartoztam valamelyik irányzat SEGGNYALÓI közé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2015.08.10 14:34

@megfigyelt:" Volt olyan év ,hogy több személyi jövedelem adót fizettem min TE és a hozzd hasonló munkakerűlők ,ingyenélők az egész életükben."

Ilyen stílussal? Nem csodálkozom:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2015.08.10 09:55

@mirko: Az egészséges az lenne, ha a nyugdíj kifejezést is elfelejtenénk. Pláne az állami nyugdíjrendszert. Úgy élnénk, ahogy az ember kultúra első cca. 6000 évében, amikor már volt állam, mégsem volt állami nyugdíjrendszer, tehát mindenki gondoskodott idős koráról és senki megtakarítását/egyéb fedezetét nem tudta egy tollvonással ellopni az állam.
Ki mondta azt, hogy idős koromban minden hónapban pénzt kell kapnom az államtól ahhoz, hogy megéljek?
Van pénzben megtakarításom és vannak gyerekeim, akik szükség esetén adnak pénzt, van ingatlanom, amire köthetek öröklési szerződést, vagy hasznosíthatom, van befektetési életbiztosításom, van aranyam, gyémántom, amit eladhatok, ha megszorulok.

Ja! Nincsenek megtakarításaim és nincs elég gyerekem, mert az állam egész életemben lenyúlta a jövedelmem felét és megnyomorította a munkáltatómat is azért, hogy kedve szerint bassza el baromságokra, engem pedig függővé tegyen az ócska nyugdíjrendszeréről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2015.08.10 09:37

Az ember kreatív alkotó munkára született, nem pedig "munkahelyen pénzért végzett termelésre".
A legtöbb ember természettől fogva nem is alkalmas arra, hogy életvitelszerűen, közösséghez alkalmazkodva, "dolgozni járjon". Ezek az emberek két részre oszthatók: egyik részüket hajtja a kötelesség és robotolnak, kiégnek, betegek lesznek, másik részükön felülkerekedik az életösztön és ők lesznek a "lustanaplopókakiknemdógoznakcsakasegílytvárják".

Abnormális az a világ amiben élünk, minden a munkának van alárendelve, mintha ez lenne az emberi lét legfőbb értéke. Nem az, csak a vadkapitalista fogyasztási szemlélet torzította el az értékrendünket. Az ember ma a munkától nem tud élni, a munkába rokkan bele.

A "mihez kezd magával panelban" felvetés olyan szörnyű, hogy inkább nem is mondok rá semmit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

siriq, 2015.08.10 01:32

@megfigyelt: Egyebkent teljesen egyett kell, hogy ertsek vele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html