Hihetetlen jóslat, sokan megélhetik a teljesülését

A világ energiafelhasználása nem növekszik tovább a végtelenségig annak ellenére, hogy az emberiség létszáma és igényei bővülnek – állítják amerikai kutatók, aki azt is megsaccolták, mikor éri el az energiafogyasztás a csúcsát. Nem is olyan sokára.
Napi.hu, 2016. augusztus 28. vasárnap, 12:03
Fotó: Napi.hu

A világ energiafelhasználása az ipari forradalom kezdete, a XIX. század közepe óta irtózatos tempóban nő, és látszólag semmi sem állja útját annak, hogy ez az idők végezetéig így is folytatódjon (miközben persze az energia forrása folyton változik). A Sanford C. Bernstein & Co. befektetési szolgáltató cég elemzése szerinte azonban nem ez a jövő.

Az évszázad közepén

Nagyjából negyven év múlva az emberiség energiafelhasználása eléri csúcsát, és a fogyasztás lejtőre kerül - állítja Neil Beveridge, a Bernstein elemzője, akit a Bloomberg idéz. A 2050-es évektől kezdve a GDP egységére eső energiafogyasztás csökkenni fog - olyan jóslatról van tehát szó, amelynek teljesülését sok ma élő ember ellenőrizheti.

A kutatási részleggel is rendelkező befektető cég szakértő felhívják a figyelmet arra, hogy az energia iránti kereslet növekedési üteme már most is gyengül. Ennek hátterében lehet az, hogy a gazdaság motorja egyre inkább a szolgáltató szféra, amely háttérbe szorítja az ipart.

Emellett az elmúlt évek halvány átlagos GDP-bővülése is szerepet játszik az energiafelhasználás visszafogottabb emelkedésében, végül a föld népességének lassúbb növekedése is ezt támasztja alá.

Rendkívüli pillanat

Az energiafelhasználási csúcs elérése rendkívüli pillanat lesz az emberiség történetében - vélik a szakértők. Bár nehéz előre megmondani, hogy az energiaipar változásának mely országok és ágazatok lesznek a haszonélvezői a jövőben, egyvalamit biztosan ki lehet jelenteni.

Mégpedig azt, hogy a végtelen "energiaszomj" eltűnése miatt el fognak bukni azok a gazdasági szereplők, amelyek drágán, nagy károsanyag-kibocsátással termelik az energiát.

Túl a relatív csúcson

A szén energiacélú fogyasztása a 2020-as, az olaj hasonló felhasználása a 2030-as években tetőzhet. A földgáz és az alternatív energiahordozók előretörése folytatódni fog, igaz, a zöldenergia elterjedése több évtizedes folyamat lesz.

Segíti a folyamatot részben az átállás, részben a takarékosság oldaláról a múlt év végi párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás. Ez ugyanis nyomást gyakorol a világ országaira, hogy csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat.

Már ma is vannak jelei annak, hogy az elektromos energia iránti igény stagnál. Lehet, hogy az egy főre eső energiafelhasználás már elérte a csúcsát - vélik a Bernstein elemzői. Ugyanakkor a teljes fogyasztás még további 30 százalékkal bővülhet a következő 40 évben (amelyben a föld lakossága is növekszik).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

N-ter, 2016.08.30 16:37

Pontosan, az "ablakzsiraf" már gyerekkorunkban is tudta amit mi még nem :)
Ha elég olcsó lesz, kiválthatjuk a többi energiahordozót, háztartási szinten pl. a gázt. Minden télen ellejtik a hattyútáncot az oroszok a gázvezetékkel, mi meg csak fizetünk. Már rég gondolkodom, egy normális napelemes rendszer már nem megfizethetetlen, és egy egész évre átlagolva akár nullára is kijöhet a számla. Egy gyors kalkulátor, vagy egy online audit nem kerül semmibe, és legalább képben lesz az ember a ehetőségeivel: http://bit.ly/napERO
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.08.28 16:15

Ez hülyeség. Az energiát ezermillió dologra lehetne fordítani amire most nem nagyon fordítjuk az ára miatt. Ha az energia ára csökkenne, akkor ezek belépnek (pl széndioxid kivonása a légkörből, ivóvíz előállítása tengervízből, stb, stb)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html