Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legjobb eredményt elérő kötvényalap-menedzsereit nem Londonban, New Yorkban, Kaliforniában vagy Hongkongban kell keresni, hanem Athénban. Panosz Szimosz, az NBG Asset Management, illetve Arisz Papageorgakopulosz és John Gikasz, az Eurobank Asset Management alapkezelői három kötvényalapjukkal egyenként több mint 100 százalékos hasznot értek el 12 hónap alatt, azaz bőven megkétszerezték befektetésüket.

Mindhárom esetben ugyanaz volt a siker titka: az eurózóna válságának mélypontján vásároltak görög állampapírokat, amikor mindenki más menekült azoktól, mélybe lökve az értéküket. A három menedzser arra számított, hogy Görögország - szemben a pesszimista várakozásokkal - nem hullik ki az eurózónából, és lassan kikapaszkodik abból a szakadékból, amelybe belezuhant.

Semmi matek

A nagyot kaszáló három görög állampapíralap nem használ kifinomult matematikai módszereket befektetései megalapozásához és nem céloz meg dúsgazdag befektetőket a forrásszerzéshez. Ügyfeleik többsége átlagos kisbefektető, mellettük több görög vállalat nyugdíjalapja fialtatja náluk a pénzét. Elvárás velük szemben, hogy tőkéjüknek legalább felét hazai államkötvényekbe fektessék.

Az alapok menedzserei vettek egy nagy levegőt, és egy kritikus pillanatban alapjuk minden forrását államkötvényekre költötték. Eközben versenytársaik szabadultak papírjaiktól. Erre ösztönözte őket a görög kötvények mélyen a bóvli kategóriában lévő minősítése, illetve a görög piac szerény mérete.

Kiszállás-beszállás

A menedzserek a 2012. májusi választások előtt eladták az állampapírokat, és helyettük görög bankok mélyen áruk alatt forgó kötvényeibe fektették a pénzüket. Úgy számoltak, hogy a pénzintézetek a lejáratkor fizetnek majd, mint a katonatiszt. Így is lett. A júniusban megismételt görög választás után, amely - szemben a májusival - lehetővé tette, hogy kormányképes koalíció alakuljon az országban, minden tőkéjüket államkötvényekbe forgatták.

Mint a Wall Street Journalnak elmondták, bíztak benne, hogy az új kormány kész lesz együttműködni az országot finanszírozó EU-val és IMF-fel és végrehajtja a megkezdett reformokat. Így aztán euróként 12 centes árfolyamon bevásároltak állampapírokból, amelyek ma 53 centen (azaz még mindig bőven könyv szerinti értékük alatt) forognak.

Alapok teljesítménye*
AlapKezelt tőke (millió dollár)Hozam (százalék)
DELOS Domestic Bond Fund83108
Eurobank LF Government Bond Fund30107
Fixed Income Domestic Bond Fund137105
*a görög államkötvényeken elért hozam az elmúlt 12 hónapban
Forrás: Wall Street Journal

Nem volt persze mindig minden ilyen szép. Az Eurobank LF alapját például 2009-ben, az adósságválság előtt alapították 13 milliárd euró alaptőkével, amikor a görög állampapírok brutálisan erősek voltak, mindössze 1,2 százalékos hozamot ígértek. Ezt követte az összeomlás, majd a 2012 tavaszi kötvénycsere, amelyben a magánbefektetők kezében lévő papírok helyett újakat ajánlott a görög állam. Ebben "üzletben" a kötvényeket birtokló bankok és befektetési alapok elvesztették pénzük több mint felét.

Mint a drachma idején

Az alapok ekkoriban gyorsan soványodtak. A tízéves görög és német papírok közötti hozamfelár 11 százalékra tágult. Papageorgakopulosz úgy emlékszik, hogy voltak pillanatok, amikor azt hitte, minden pénzüket elvesztik. Gikaszt a kilencvenes évekre emlékeztette a helyzet, amikor a még drachmában kibocsátott görög kötvények időnként csak 30 százalékos hozammal találtak vevőre.

Mint mondják, azon a bizonyos júniusi napon, amikor alapjaik minden pénzét hazai állampapírokba fektették, úgy gondolták, olyan mélyen van az árfolyam, hogy nem bukhatnak az üzleten. Igazuk lett. A 100 százalék feletti eredményt érdemes összehasonlítani a világ legjobban teljesítő dollár-kötvényalapjának 34 százalékos hozamával. A feltörekvő országok kötvényeibe fektető alapok közül a legjobb 31 százalékot produkált - derült ki a Morningstar független adatszolgáltató adataiból.

Ma már néhány nagy görög cég sikeresen bocsát ki kötvényeket, ezért pár igazán ismert alapkezelő is megjelent a piacon. Mark Mobius, a 40 milliárd dollárt kezelő Franklin Templeton feltörekvő piaci alap sztár menedzsere a napokban azt mondta a Wall Street Journal újságírójának, hogy egy évtizede először görög vállalati kötvények vásárlását tervezik.

 

Pénzpiaci szakmunkások

A három görög alapkezelő nem él úgy, mint nyugati sztár kollégáik. Reggel kilencre járnak és hatig nyomják az ipart. Papageorgakopulosz, aki két brit üzleti diplomával rendelkezik, egy 2003-as Audival jár, amelyet használtan vett 2006-ban és ott lakik, ahol felnőtt. Gikasz jövedelmét a válság miatt bevezetett adóemelések alaposan megkurtították. Szimosznak le kellett mondania házvásárlási tervéről.