Hihetetlen változások jönnek - lehengerlő előrejelzés

Eldőlni látszik, hogy a XX. század után a XXI. is Amerika, mármint az Egyesült Államok évszázada lehet, legalábbis egy friss előrejelzés szerint az USA lesz a következő évtizedekben az olajpiac megkérdőjelezhetetlen, koronázatlan királya.
Komócsin Sándor, 2017. november 14. kedd, 15:18
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok olajkitermelése olyan brutális ütemben fog bővülni 2025-ig, amilyet soha korábban (sem az óriási szaúd-arábiai, sem a gigantikus szibériai mezőkön) nem tapasztalhattunk az olajiparban - derült ki az International Energy Agency (IEA), az OECD tanácsadó szervezete friss előrejelzéséből, amelyet a Financial Times idéz.

Az olajpala-kitermelés technológiájának rettenetes fejlődése nyomán 2010 és 2025 között összesen napi nyolcmillió hordóval ugrik meg a kitermelés. Az USA nem csupán a fekete arany világpiacának egyeduralkodójává válik, hanem a földgázénak is.

A két energiahordozó világszintű termelésnövekedéséből 80 százalékkal fognak részesülni az USA szénhidrogén-cégei. A történet végen a teljes amerikai energiahordozó-kitermelés hajszálra meg fogja közelíteni a napi 17 millió hordó olajnak megfelelő szintet.

Elképesztő változások

Az IEA hosszú távú előrejelzése három forgatókönyvvel számol. A legvalószínűbb lehetőség abból indul ki, hogy folytatódnak a jelenlegi trendek az energiaiparban, továbbá a klímavédelem területén. Emellett optimista forgatókönyvként áttekintették azt is, mi történne, ha teljesülnének a párizsi klímacsúcs előirányzatai a szén-dioxid-kibocsátásban.

Az alacsony olajárral számoló modell arra a várakozásra épül, hogy az olajárak a jelenlegi szinten - az 50-70 dollár/hordós sávban - maradnak 2040-ig, az USA kitermelésének bővülése az eddigi tempóban folytatódik és a világ egyre gyorsuló ütemben vált az elektromos autók használatára.

Jelenleg kétmillió elektromos autó fut a világ útjain, ami az alapforgatókönyv szerint 2025-re 50 millióra, 2040-re pedig 300 millióra ugrik. Az alacsony olajárat jósló modell viszont 900 millióval számot 22 év múlva.

Lassúbb növekedés

A világ energiafelhasználása lassabban fog bővülni, mint régen - derül ki az alapvető forgatókönyvből. Ennek hátterében részben az energiafelhasználás hatékonyságának növekedése, részben az alternatív energia terjedése áll majd. Azonban így is 30 százalékkal lesz magasabb a globális energiafogyasztás 2040-ben, mint most. Ez olyan, mintha egy újabb Kína és India felhasználásával bővülne a fogyasztás.

Az új energiaszükségletet főként megújuló forrásból fogja előállítani az emberiség. A zöldenergia terjedése fogja adni a felhasználás növekedésének 40 százalékát 2040-ig. A megújulókkal, főként a szél- és napenergiával kapcsolatos fejlesztések viszik majd el az energiatermelésbe fektetett tőke kétharmadát. Számos országban ezek válnak a legolcsóbb energiafajtává. A napenergia fogja vinni a prímet - Indiával és Kínával az élen -, 2040-ben ez fogja adni az alternatív források 40 százalékát.

Nyomul a gáz

A földgáz szerepe nőni fog az energiatermelésben, mert jóval tisztább és rugalmasabban kezelhető nyersanyag, mint a szén. Ez jó hír a Shellnek és a Totalnak, amelyek az elmúlt években jelentősen növelték tevékenységükben az olaj rovására a gázüzletágat.

Bár a gáz iránti kereslet 80 százaléka olyan nagy feltörekvő országokból fog származni, mint India és Kína, éppen ezek az országok azok, amelyekben gyenge a felhasználásának infrastruktúrája. Ezért igen erős versenyben lesz a könnyebben kiépíthető hátteret igénylő alternatív forrásokkal.

Emelt az OPEC
Az OPEC várakozása szerint a kartell országainak jövőre az ideinél napi 400 ezer hordóval kell több fekete aranyat a felszínre hoznia - adta hírül a Bloomberg. A 33,4 millió hordós mennyiség 670 ezer hordóval lesz a szervezet harmadik negyedéves együttes kitermelésénél. A múlt hónapban a tagországok közel 151 ezer hordóval, 32,6 millió hordóra mérsékelték kitermelésüket. Ebből a belső harcokkal küszködő Irak termeléscsökkenése adott 131 ezer hordót. Az OPEC és Oroszország exportkorlátozása eredményesnek látszik: az olajkészletek csökkentek, bár még mindig az ötéves átlag szintje felett vannak.

A nyitókép forrása: Christof Stache, AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.11.15 19:06

Hát ez meg vajon miért maradt ki a cikkből?

"A World Energy Outlook (WEO) egyik legérdekesebb pontja ugyanakkor a nukleáris energiáról szól.
A kitekintés szerint ugyanis a klímaváltozás elleni összehangolt nemzetközi küzdelem elsődleges eszköze, a Párizsi Klímaegyezmény célja csak akkor teljesíthető, ha a nukleáris energia részaránya a világ áramtermelésében minimum 15 százalék lesz."

Aztán van még ott több is ahol ez volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.11.15 08:48

@ezt-nektek:
"Ruszkibérenc! Hiába áskálódsz, egyre kevesebben veszik be a dumáidat! Ha, ha, ha"

Pedig jobban járnál ha hinnél neki, kevésbé tűnnél hülyének...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.15 00:41

@Bahnsteig_Eins: "zana (alias foldnyuzo, gyurta és még vagy 80 más néven kommentelő, gyakran különböző neveken önmagával is vitatkozó elmebeteg) valójában egy antiszemita provokátor a saját fajtájából, akit nála (valamivel) értelmesebb gazdái azért bíztak meg önmaga, és ezáltal a zsidók lejáratására, mert azt látták, hogy a holokauszt a legnagyobb biznisz, legalábbis az abból kapcsolataik révén biztosan kimaradóknak, mint pl. Soros. Namost zana elmebeteg mindebből természetesen mit sem ért, csak nyomja az önmagát és felekezettársait lejárató, megutáltató, gazdái által kiadott szöveget, aprópénzért, más bevétele, pláne öröme az életben nincsen, a szegény ördögnek, a mindenki által elhagyatott szánalmas nyomorultnak..."

Ruszkibérenc! Hiába áskálódsz, egyre kevesebben veszik be a dumáidat! Ha, ha, ha
Nem gondolod, hogy kezd izzadságszagú lenni körülötted a levegő?
Még a végén belerokkabsz az erölködésbe, és bekerülsz valamelyik Magyar kórházba, és akkor neked annyi! Ha, ha,ha
Annyira gáz már az amit csináltok, hogy már cikket is írtak rólatok, és a módszereitekről! Ha, ha, ha

"Ezek a kormányok bérkommentelőket, úgynevezett trollokat, automatikus bejegyzéseket és álhíroldalakat vetettek be annak érdekében, hogy a nekik kedvező információk és vélemények terjedjenek az interneten - írta Szabadság az interneten (Freedom on the Net) című tanulmányában a szervezet."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.11.14 23:41

@neduddgi1:
Szégyelld magad!
Amerika nagy és erős, és persze toleráns. ebben van az erejük. Nézd meg Nobel díjas tudósaikat, zenészeiket, színre, nemzetiségre ugyancsak sokfélék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2017.11.14 22:13

@Bahnsteig_Eins: Az a gond, hogy annyi faszságot csináltak a holocaust mögé bújva , ráadásul el tussoltak mindent, mert a jogos kritika is egyből lenácizást szült. Annyi genny gyűlt fel, hogy amikor most kifakad ( FED audit egyszer, aipac lobbi, Weinstein, Wiener, Kerényi) megint könnyen öngerjesztő lehet a dolog. Nem kéne megismételni a XX. századot, szar volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html