Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A demokraták várható elnökjelöltjénél azért vizsgálódik az FBI, mert Clinton még külügyminiszterként személyes e-mail-fiókját és magánszerverét is használta hivatalos levelezésre, ahelyett, hogy a külügyminisztérium védett szerverén kommunikált volna. Így felmerülhetett a gyanú, hogy esetleg nyilvánosságra kerültek titkosított információk.

Maga Hillary Clinton a kihallgatás után nem nyilatkozott, helyette szóvivője, Nick Merrill tájékoztatta a sajtót. "Hillary Clintonnak megelégedésére szolgált, hogy lehetőséget kapott segíteni az Igazságügyi Minisztériumnak az ügy lezárásához. A nyomozás folyamatának tiszteletben tartása végett nem kíván többet mondani" - közölte Nick Merrill.

A kihallgatásra azt követően került sor, hogy pénteken Loretta Lynch igazságügyi miniszter a coloradói Aspenben rendezett konferencián bejelentette: a bűnügyi vizsgálat lezárása után elfogadja és tiszteletben tartja az FBI és az ügyészek ajánlásait, bármit tartalmazzanak is azok.

Az igazságügyi minisztert ugyanis sokan erőteljesen bírálták mind a republikánusok, mind a demokraták körében, mert a hét elején az arizonai Phoenix repülőterén találkozott és mintegy félórás megbeszélést folytatott Bill Clinton volt elnökkel, Hillary férjével. Lynch nyilatkozatában utólag azt mondta, hogy unokákról és golfról beszélgettek, de Aspenben később elismerte, hogy helytelenül cselekedett, még egyszer nem tenné meg ugyanezt, a találkozás ténye ugyanis kétségtelenül a politikai beavatkozás gyanújának árnyékát veti a folyamatban lévő nyomozásra. Az FBI munkáját ugyanis az igazságügyi minisztérium felügyeli.

Lynch leszögezte: megérti, hogy az emberek kétségbe vonják az igazságügyi minisztérium pártatlanságát, de ő semmilyen szerepet nem játszik az FBI nyomozásában, amelynek végeredményét - mint fogalmazott - elfogadja majd.  Az e-maielk botránya elemzők szerint komoly fejfájást okozhat Hillary Clintonnak. A Fox televízió pár héttel ezelőtt készíttetett közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek hatvan százaléka úgy gondolja, hogy Clinton hazudik, és csak 27 százalékuk véli őszintének a demokraták várható elnökjelöltjét.