Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelminősítők azt követűen léptek, miután a liberális elveket követő köztársasági elnök, Mauricio Macri súlyos vereséget szenvedett az októberi elnökválasztás főpróbájának tekintett előválasztáson a balközép peronista jelöltjével, Alberto Fenández volt kormányfővel szemben.

A Fitch egyszerre három osztályzattal B-ről CCC-re vágta vissza a hitelminősítést, és Argentína ezzel például Zambiával és Kongóval került egy szintre. Az S&P kevésbé volt radikális, csak egy osztályzattal helyezte lejjebb Argentína adósi minősítését, B-ről B mínuszra.

Elemzők szerint az előválasztás eredménye azt jelzi, hogy az emberek nemet mondtak Mauricio Macri megszorító gazdaságpolitikájára.

Az elnöki előválasztásokon győztesként a peronisták képviselője, Alberto Fernández került ki, oldalán Cristina Fernández de Kirchner alelnökkel, aki korábban, 2003 és 2015 között már elnöke volt az országnak.

Az elnökválasztás első fordulóját október 27-én, szükség esetén a másodikat november 24-én tartják. Ezzel egyidejűleg választják meg a kétkamarás parlament tagjait is.

Kircher irányítása alatt Argentína államcsődöt jelentett be, devizakorlátozást vezetett be a tőkekiáramlás megfékezése érdekében, államosítást hajtott végre és gyakorlatilag a gazdaság minden területét érintő állami beavatkozásokra került sor.

Fernández az előválasztásokon a szavazatok 48 százalékát, Macri pedig jóval kevesebb, 32 százalékát szerezte meg.

Amennyiben az augusztus 11-ikei előválasztás eredménye megismétlődik az októberi elnökválasztáson, Fernández már az első fordulóban győz, ugyanis a törvény értelmében elegendő 45 százalék, vagy legalább 40 százalék, plusz tíz százalékpont előny a második helyezetthez képest.

Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi előrejelzésében úgy becsülte, hogy idén 1,2 százalékkal csökken Argentína hazai összterméke (GDP), de a második fél évben már nő a gazdaság, jövőre a GDP már 2,2 százalékkal bővül.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága tavaly süllyedt recesszióba. Az éves infláció továbbra is nagyon magas, 40 százalékos, a munkanélküliségi ráta pedig 10,1 százalékra rúg - írta az MTI.