Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában közölte: jóllehet az EU eladósodottságát várhatóan meredeken megemelik a koronavírus-járvány gazdasági kárainak felszámolására létrehozott pénzügyi eszközök, nagyon erőteljes azonban a tagországok készsége az unió támogatására.

Jelentős mértékű az EU melletti politikai és gazdasági elkötelezettség is, emellett erőteljes ösztönzők szólnak az Európai Unió fizetőképességének fenntartása mellett - áll a Moody's elemzésében.

A cég számításai szerint az Új Nemzedék (Next Generation EU) nevű uniós helyreállítási alap, illetve fő eleme, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítási költségeinek fedezésére és az ellenállóképesség javítására szolgáló pénzügyi eszköz (RRF) finanszírozási programjai az Európai Unió intézményi adósságállományát csaknem a húszszorosára, a jelenlegi 50 milliárd euró körüli szintről ezermilliárd euró közelébe emelik.

Nagy ára lenne, ha az EU nem törlesztene

A Moody's adatai szerint az RRF finanszírozásához 750 milliárd euró hitelfelvételre lesz szükség, és ennek a kibocsátásnak a zöme 2021-2024 között lesz esedékes. Ha az unió törlesztési hátralékba kerülne, annak jelentős pénzügyi és politikai ára lenne egész Európa számára, beleértve a központi tagországokra, köztük a Németországra és Franciaországra háruló megítélésbeli kockázatokat - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint azonban a tagországok pénzügyi támogatási kapacitása nagyon magas, egyenként és kollektívan is. Az Európai Unió költségvetésébe befizetett hozzájárulásoknak hozzávetőleg az 56 százaléka olyan tagállamokból ered, amelyeket a Moody's az "Aaa" és az "Aa3" közötti államadós-osztályzati sávban - vagyis a négy legmagasabb minőségű szuverén besorolással - tart nyilván. Ezek közé tartozik Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Csehország és Luxemburg - áll a hitelminősítő londoni elemzésében.

A Moody's kiemeli azt is, hogy Románia kivételével az összes EU-tagállam államadós-osztályzata stabil vagy felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással szerepel a cég szuverén besorolási listáján. Románia "Baa3" szintű osztályzatának kilátását a cég áprilisban negatívra rontotta az addigi stabilról, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy szerkezeti szintű romlás zajlik a román közfinanszírozási rendszerben.

Megvan a bizalom

Az EU adósosztályzatának megerősítéséhez fűzött péntek éjjeli elemzésében a hitelminősítő hangsúlyozza: az Európai Uniónak kritikus fontosságú a szerepe az európai gazdasági és politikai integráció, a tagállamok közötti harmonizált viszonyrendszer előmozdításában. E szerep betöltésében ugyancsak kritikus fontosságú az EU pénzügyi ellenállóképessége.

Az EU "Aaa" besorolásának stabil kilátása azt tükrözi, hogy a Moody's véleménye szerint a tagállamok kapacitása és hajlandósága az EU támogatására a következő 12-18 havi előrejelzési távlatban nem változik érdemben - áll a hitelminősítő elemzésében.