A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és amerikai zárások után, kedd hajnalban Londonban jelentette be az EU egészére vonatkozó kilátásrontást. A Moody's a lépéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy az Európai Unió hosszú távú osztályzatára adott negatív kilátás az EU költségvetéséhez jelentős mértékben hozzájáruló nagy, "Aaa" besorolású tagállamok - Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Hollandia - szintén negatív osztályzati kilátásait tükrözi. A hitelminősítő adatai szerint ez a négy ország együtt az EU költségvetési bevételeinek 45 százalékát adja. Ezeknek az országoknak a hitelképessége között erőteljes a kapcsolat, mivel mindannyian ki vannak téve - jóllehet eltérő mértékben - az euróövezeti adósságválság hatásainak - áll a Moody's elemzésében.

A cég szerint "ésszerű" azt feltételezni, hogy az EU törlesztésképtelenné válásának ugyanakkora a valószínűsége, mint a legmagasabb besorolású, kulcsfontosságú tagállamok adósságtörlesztési leállásának kockázata. A Moody's véleménye szerint bár vannak olyan szerkezeti mechanizmusok, amelyek erősítik az EU hitelképességét, ezek azonban nem elégségesek ahhoz, hogy el lehessen választani az unió egészének besorolásait a legerősebb tagországok adósosztályzataitól.

A hitelminősítő júliusban rontotta leminősítés lehetőségére utaló negatívra az addigi stabilról Németország "Aaa" kormánykötvény-osztályzatának kilátását, az euróövezeti adósságválság "egyre bizonytalanabb" kimenetelére és a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett kockázatára, illetve az e fejleményből Németországra háruló potenciális költségekre hivatkozva.

A Moody's a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings augusztusban megerősítette Németország lehetséges legjobb, stabil kilátású - e cég módszertanában "AAA"-val jelölt - államadós-besorolását. A Fitch is egyenes utalásokat tett azonban arra, hogy az euróövezeti válság esetleges súlyosbodásának adóssághatásai veszélybe sodorhatják az elit német szuverén adósosztályzatot.