Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kilátás rontásával egy időben a nemzetközi hitelminősítő megerősítette az "AA mínusz/A-1" szintű hosszú és rövid távú kínai államadós-osztályzatokat. Egy hónapon belül az S&P a második hitelminősítő, amely negatív kilátást ad a kínai szuverén besorolásra.

Március elején a Moody's Investors Service is negatívra rontotta az addigi stabilról Kína államadós-osztályzatának kilátását, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy folyamatosan romlanak a kínai költségvetési mérőszámok, és a devizatartalékok csökkenésével növekszik a kínai gazdaság külső sérülékenysége.

A Standard & Poor's a kínai osztályzati kilátás rontásához fűzött csütörtöki londoni elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a következő öt évben Kína csak mérsékelt haladást lesz képes elérni a gazdaság átegyensúlyozási folyamatában és az adósságállomány növekedési ütemének lassításában.

Az S&P előrejelzése szerint a kínai gazdaság éves növekedési üteme a következő három évben is 6 százalék körüli, vagy ennél gyorsabb lesz, ezzel együtt azonban valószínűleg romlanak az állami és a vállalati szektor eladósodottsági rátái, a hazai össztermékhez (GDP) mért beruházási ráta pedig továbbra is jóval a hitelminősítő által még fenntarthatónak ítélt 30-35 százalékos szint felett marad.

A Standard & Poor's véleménye szerint e folyamatok gyengíthetik a kínai gazdaság ellenállóképességét a sokkhatásokkal szemben, korlátozhatják a kormány gazdaságpolitikai mozgásterét, és növelik a hosszú távú növekedési ütem meredekebb visszaesésének valószínűségét.

A hitelminősítő azzal is számol, hogy a hitelkiáramlás a kínai gazdaságban a 2019-ig tartó előrejelzési időszakban meghaladja a nominális GDP-érték növekedési ütemét. Az S&P előrejelzése szerint a felhalmozott GDP-arányos belső hitelállomány az idei évre várt nem egészen 165 százalékról 2019-re 180 százalék közelébe duzzad.

A Standard & Poor's a negatív tényezők között említi azt a véleményét is, hogy a kínai hatóságok még nem fejlesztettek ki hatékony kommunikációs csatornát, amelyen keresztül eljuttathatnák a piaci szereplőkhöz a kormány szakpolitikai szándékait, és ez növelheti a pénzügyi volatilitást. Kínában általánosságban sem érvényesülnek az információ szabad áramlásából eredő fékek és ellensúlyok rendszerének előnyei, és mindez téves forrásallokációs döntéseket eredményezhet - áll a hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében. A kínai gazdaságot fenyegető - és a világgazdaság egészére kiható - kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays idei első negyedévi globális felmérése - amelyben a ház 585 intézményi befektetési ügyfele vett részt - kimutatta, hogy a befektetési társaságok legnagyobb egyedi csoportja, 25 százaléka a kínai gazdaság gyenge növekedését tekinti a következő tizenkét hónap legnagyobb világgazdasági kockázatának.

A Barclays intézményi befektetési ügyfelei közül jelenleg 45 százalék tartja 25-50 százalék közötti, tíz százalékuk pedig 50 százalék feletti esélyűnek, hogy a kínai gazdaságot jelentős negatív növekedési sokk éri a következő egy évben.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló havi globális előrejelzésének felső tízes világgazdasági kockázati mezőnyében az első helyen, a legnagyobb - a cég zérótól húszig terjedő skáláján húszas - intenzitású rizikótényezőként a kínai gazdaság esetleges váratlan mértékű lassulása szerepel. A ház ezt nagy valószínűségű, nagyon nagy globális kihatású kockázatként azonosítja.