Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javították a hitelminősítők Izrael, Ausztria és Görögország államadós-besorolásainak kilátását az eddigi stabilról.

Izrael "A1" szuverén adósosztályzatára a Moody's Investors Service adott pozitív kilátást.

A péntek éjjel Londonban bejelentett lépés indoklásában a Moody's kiemeli, hogy Izrael államadósság-rátája a 2008-ban végrehajtott legutóbbi felminősítés óta 10 százalékpontot meghaladó mértékben a hazai össztermék (GDP) 60 százaléka körüli szintre csökkent, részben a prudens államháztartási politika és a robusztus gazdasági növekedés eredményeként.

A Moody's hangsúlyozza, hogy Izrael azon alig néhány fejlett gazdaság közé tartozik, amelynek GDP-arányos államadósság-rátája jelenleg alacsonyabb a globális pénzügyi válság előtt mért szintnél. E gazdaságok között van Norvégia, Svájc és Szingapúr, amelyek a lehető legjobb, "Aaa" szuverén besorolással szerepelnek a Moody's nyilvántartásában - áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég azzal számol, hogy az izraeli államháztartási hiány a GDP-érték 3 százalékán vagy ez alatt lesz a következő időszakban is.

A Moody's szerint az izraeli gazdaság éves átlagos növekedési üteme az elmúlt évtizedben 3,5 százalék volt, a munkanélküliség pedig 2009 óta folyamatosan csökken, és mára már 4 százalék alatt jár. A hitelminősítő fontosnak tartja azt is, hogy az izraeli gazdaság az utóbbi évtizedben egyetlen évet sem töltött recesszióban a katonai konfliktusok és a globális pénzügyi válság közepette sem.

Az izraeli gazdaság pillérei közé tartozik a magasan fejlett technológiai szektor és a robusztus innovációs kultúra, amelyet az erőteljes oktatási rendszer és a jelentős kutatási-fejlesztési kiadások támasztanak alá. Ezt tükrözi az a tény is, hogy Izrael a Világgazdasági Fórum Globális Versenyképességi Indexének innovációs ranglistáján a harmadik helyet foglalja el az Egyesült Államok és Svájc után - áll a Moody's elemzésében.

A magasan fejlett technológiai szektor az egyik tényezője a robusztus külső izraeli fizetési pozíciónak is, elősegítve, hogy az izraeli folyómérleg-egyenleg az elmúlt tíz évben folyamatosan a GDP-érték 3 százaléka körüli többletben járt.

A magas fejlettségű technológiai szektorba beáramló jelentős közvetlen külföldi befektetéseknek is köszönhetően a hivatalos izraeli devizatartalék 2017 végére elérte a hazai össztermék 32 százalékát, ami rekord - hangsúlyozza elemzésében a Moody's.

Ausztria "AA plusz" államadós-besorolására a Fitch Ratings adott pozitív kilátást. Ha a cég ennek nyomán felminősíti Ausztriát, az osztrák adósosztályzat ismét a lehető legjobb, "AAA" szintre emelkedne.

A Fitch a lépés indoklásában nagyon kedvezőnek nevezi az osztrák államadósság-dinamikát, hangsúlyozva, hogy saját előrejelzése szerint a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta az idei évre várt 74,7 százalékról 2020-ig 68,3 százalékra - valamivel a globális pénzügyi válság előtt mért szintre - csökken.

A hitelminősítő várakozása szerint az osztrák államháztartási hiány az idén a GDP-érték 0,4 százalékára süllyed a tavaly mért 0,7 százalékról. A cég hangsúlyozza, hogy a tavalyi hiány 0,3 százalékponttal kevesebb volt a költségvetésben előirányzottnál.

A Fitch előrejelzése szerint az osztrák gazdaság az idén 2,8 százalékkal növekszik a tavalyi 3 százalékos bővülés után.

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítésekért felelős részlege (S&P Global Ratings) Görögország devizában és helyi valutában fennálló hosszú lejáratú államadósságának "B plusz/B" - a befektetési ajánlású kategóriától továbbra is messze elmaradó - besorolására adott pozitív kilátást.

A cég a lépés indokai között kiemeli, hogy véleménye szerint javulnak a görög reálgazdasági kilátások és a görög gazdaságpolitika kiszámíthatósága is.

A hitelminősítő a 2018-2021-es időszakra éves átlagban 2,3 százalékos reálnövekedést vár a görög gazdaságban.

Ugyanerre az időszakra az S&P Global Ratings folyamatos elsődleges államháztartási többleteket valószínűsít, és ennek révén azzal számol, hogy a GDP-arányos bruttó görög államadósság-ráta 184 százalékról 160 százalék körüli szintre süllyed.