A 74 éves szicíliai alkotmánybíró hét évre vette át az államfői hivatalt a 89 évesen januárban leköszönt Giorgio Napolitanótól.

A parlament egésze előtt elmondott beiktatási beszédében Mattarella a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem fokozását ígérte, és azt kérte a lakosságtól, hogy támogassák az országban kezdett gazdasági és a intézményes reformokat. Riasztónak nevezte, hogy a hagyományos délolasz maffia immár északi nagyvárosokban terjeszkedik. A korrupciót tűrhetetlennek bélyegezte, és úgy fogalmazott, ez a jelenség a lakosságot fosztja meg pénzügyi forrásaitól, felborítja a piaci szabályokat, és mindezzel a becsületes és tehetséges embereket bünteti. Szót emelt a gazdasági növekedés ösztönzése, a konszolidáció, a munkanélküliség csökkentése és a szociális igazságosság érdekében.

"Olaszországnak vissza kell találnia a remény útjára" - fogalmazott, és arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági nehézségek a nemzeti egységet is fenyegetik.

Mattarella 2011 óta volt az alkotmánybíróság tagja. Fivérét, Piersantit, Szicília tartományi elnökét 1980-ban meggyilkolta a Cosa Nostra maffiaszervezet. Sergio Mattarella ezután kezdett politizálni, előtte egyetemi oktatóként tevékenykedett. 1983-2008 között a Kereszténydemokrata Párt (DC), az Olasz Néppárt (PPI) és a szintén kereszténydemokrata Margherita parlamenti képviselője volt. 1987-1989 között a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter volt, 1989-1990-ben oktatási miniszter az akkori kereszténydemokrata kormányokban. 1998-1999 között miniszterelnök-helyettes, 1999-2001 között védelmi miniszter volt a balközép D'Alema-kormányokban.

Sergio Mattarella neve az általa kidolgozott olasz választási törvényről (mattarellum) is ismert. Most is legfontosabb törekvései közé sorolta a választójogi reformot, amely fogalmazása szerint a politikai stabilitást fogja erősíteni.

Mattarella 1948 óta a 12. olasz köztársasági elnök. A posztra Matteo Renzi miniszterelnök jelölte, de Mattarella kedden azt hangoztatta, hogy pártoktól független, az alkotmány szellemében tevékenykedő államfő kíván lenni. Bár Olaszországban a köztársasági elnök nagyrészt ceremoniális feladatokat lát el, belpolitikai instabilitás esetén fontos jogkörökkel rendelkezik, például feloszlathatja a parlamentet és választásokat írhat ki.