Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A negatív kamat, amelyet más jegybankok mellett az Európai Központi Bank (ECB) és a Bank of Japan (BoJ) is alkalmaz, "nettó pozitívak", azaz több a pozitív, mint a negatív hatásuk a világgazdaság szempontjából - idézte Christine Lagarde-ot, az IMF igazgatóját a Wall Street Journal.

A világ közgazdászainak jelentős része szerint életveszélyes politika a nulla alatti kamatok alkalmazása, mert felborítja a bankok üzleti modelljét. A pénzintézetek nem tehetik meg, hogy betéteseiknek negatív kamatot ígérjenek, ezért ha saját megtakarításaik viszik a pénzüket, miközben ügyfeleiknek némi pluszt kell fizetniük, akkor súlyos lyukak keletkezhetnek a költségvetésükön.

Mással van baj

Lagarde ezzel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy figyelni kell az unortodox jegybanki monetáris intézkedések negatív mellékhatásaira. Az IMF-et elsősorban az aggasztja, hogy a világgazdaság az elmúlt hat hónapban veszített növekedésének lendületéből.

A fékeződést erősítette a kínai gazdaság viszonylag gyenge bővülése, a nyersanyag- és az energiahordozó-árak tartósan alacsony szintje és a fenyegetés, hogy egyes jegybankok emelni fogják a hitelköltségeket..

Lagarde úgy látja, hogy az ECB friss ösztönző lépései - a kamat mérséklése mellett a kötvényvásárlások kibővítése -, továbbá a Fed látható elhatározása, hogy késlelteti a kamatemelést, kedvezően hatottak a gazdaság szereplőinek hangulatára.

Szép volt, Mario!

Az IMF első embere szó szerint megdicsérte Mario Draghit, az ECB elnökét és az európai jegybank többi döntéshozóját azért az erőfeszítésükért, amellyel igyekeznek hátszelet adni az eurózóna fellendülésének.

Ugyanakkor nem maradt adós azzal, hogy elismételje az IMF régi figyelmeztetését: csupán monetáris eszközökkel nem lehet elérni a tartós növekedést, a kormányoknak is meg kell tenniük a magukét. Ezúttal konkrét javaslatokkal is élt.

Ezt, azt, meg amazt

Ezek szerint az USA-nak erősítenie kellene a bérből érők támogatását - s ezzel közvetve a fogyasztást. Például ki kellene terjeszteni a fizetésekhez kapcsolódó adóhiteleket, emelni kellene a szövetségei minimálbért és bővíteni kellene a családtámogatásokat.

Az eurózónában a munkavállalók célzott képzésével lehetne javítani a foglalkoztatást, főként a fiatalokét. Emellett mindenütt növelni kellene az infrastruktúrába és az innovációba fektetett összegeket.