Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken közli a KSH a januári kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó első becslését. A kiskereskedelmi forgalom volumene 4,5 százalékkal nőtt 2016-ban az előző évi 5,8 százalék után, a naptárhatástól megtisztított adat 4,6 százalékos növekedést mutat. Decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8, naptárhatástól megtisztítva 3,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Szintén pénteken közli a KSH részletes adatait a tavalyi éves és a decemberi külkereskedelmi termékforgalom alakulásáról. Az első becslés szerint a külkereskedelem 9,978 milliárd euró (3107 milliárd forint) többlettel zárta a tavalyi évet a 2015-ös 8,595 milliárd euró után.

Az eurózónából bmi-adatok érkeznek. Korábban a szolgáltatóipar beszerzési menedzserindexe 55,6 pontra, 69 havi csúcsra nőtt. A  feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett bmi 70 havi csúcsra, 56,0 pontra emelkedett.

Kiderül az is, hogy miként kezdte az évet az európai kiskereskedelem. Decemberben a szezonálisan kiigazított adatok szerint az eurózónában 0,3 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene novemberhez viszonyítva a tavalyi év utolsó hónapjában.

Éves összehasonlításban a szakértők arra számítottak, hogy a 19 tagú euróövezetben 1,8 százalékkal bővül majd a kiskereskedelmi forgalom, ehhez képest csak 1,1 százalékos növekedést ért el ez az arány.

Az USA-ból a februári szolgáltatóipari ISM-index érkezik, amely korábban 56,5 ponton állt és az elemzők most is ilyen értékre számítanak.