Hogy lehet eladni a nemzeti katasztrófát dicsőségként?

A nemzeti nagyság hajszolása, a közvélemény szisztematikus átverése, a kormány átláthatatlan működése a legjobb módja a közelgő gazdasági katasztrófa elfedésének, ahogy azt a brit-francia szuperszonikus utasszállító repülőgép, a Concorde - a "repülő brexit" - példája mutatja.
Komócsin Sándor, 2017. július 24. hétfő, 07:08
Fotó: AFP

A világ eddigi egyetlen kereskedelmi forgalomba állított - majd 2003-ban a kivont - szuperszonikus utasszállító repülőgépe, a brit-francia Concorde mintája lehet annak a kudarcnak, amely a brexit kapcsán az Egyesült Királyságra vár - vélik a Guardian szerkesztői. Amikor sokan kifogásolják, hogy ma már nem számít igaz-e egy hír, amely a médiában megjelenik, vagy sem, akkor azt sugallják, hogy régen ismeretlen volt a fake news fogalma. Tévednek: a Concorde története a legjobb példája annak, hogy a szisztematikus öncsalás és átverés nem új találmány.

Repülő brexit

A baloldali brit sajtóorgánum újságírói úgy vélik, hogy régen annyiban volt a más a helyzet, hogy a nagyközönség kerek történeteket kapott manipulált valóságshow-k helyett. A politika korábban is képes volt a folyamatos hazudozásra, főként akkor, amikor a nemzeti nagyság hirdetése is része volt a sztorinak.

A Concorde, a világtörténelem leggyorsabban repülő béna kacsája, maga volt a repülő brexit. A politikai elit a színfalak miatt kétségbeejtőnek találta a fejlesztésével kapcsolatos irdatlan költségeket, ám a nyilvánosságban tudatosan arról beszélt, hogy a repülőgép fejlesztése erősíteni fogja Nagy-Britannia helyét a világban.

Nem hittek benne

Kevés politikus volt, aki hitt a Concorde-projektben. Az államigazgatás berkeiben nyílt titok volt, hogy ez az ügy maga a gazdasági katasztrófa. Miután a munkáspárti Harold Wilson 1964-ben hatalomra került, csak azért nem állították le a brit-francia szuperszonikus repülőgép fejlesztését, mert a kormány attól tartott, hogy ha egyoldalúan kiszállnak a projektből, akkor a franciák perelni fognak, ami végül többe kerülne, mintha folytatják az együttműködést.

Csak meg ne haragudjanak!

Edward Heath konzervatív miniszterelnök szintén szabadulni akart a Concorde-tól. Személyesen győzte meg Fülöp herceget, hogy ne üljön be a gép pilótafülkéjébe, mert nagy blamázs lenne, ha a kormány rögtön azt követően adná fel a fejlesztést, miután a királyi ház tagját a repülőgép kormánya mögött fotózták.

A történetnek csak azért nem lett itt vége, mert Heath be akarta vinni az Egyesült Királyságot az Európai Gazdasági Közösségbe. A siker érdekében nem akarta maga ellen hangolni a párizsi vezetést.

A csatlakozás után azután a szakszervezetek tartották életben a Concorde-ot. A hatalomba visszatérő Wilson nem akart újat húzni velük, mert igen bizonytalan helyzetben lévő, kisebbségi kormány élén vezette az országot, így létszükséglet volt számára a támogatásuk megtartása.

Ismerősen csengő mese

Ezt követően olyan érveket hoztak fel a repülőgép mellett, amelyek ismerősen csenghetnek azoknak, akik figyelték, mivel érveltek az elmúlt érvekben a brit függetlenség hívei. A politikusok arról beszéltek, hogy a szigetország a szuperszonikus repülés élén haladva világszínvonalú repülőgépgyártást fog kiépíteni, a brit technológia után kapkodni fognak a világ országai.

Legtöbbjük pontosan tudta, hogy hazudik. Michael Heseltine például, aki a hetvenes évek elején a légi közlekedésért felelős miniszter volt durva dilemma elé került. Hivatali kötelessége volt az is, hogy tájékoztassa a parlamentet a Concorde exportjának halvány esélyeiről, és az is, hogy a világot járva reklámozza a repülőgépet.

Végül az utóbbi mellett döntött, mert attól tartott, nem lenne hiteles, ha repülésügyi miniszterként az addigra brit nemzeti ikonná vált repülőgép ellen érvelne. Az eredmény silány lett: csak az iráni sah mutatott érdeklődést a Concorde iránt, ám végül ő sem vásárolt ilyen gépet.

Hazudtak, mint a vízfolyás

A sajtónak nincs mentsége arra, amit akkor tett. Az média azt közvetítette az embereknek, amit a felsőbb hatalom levárt tőle. Optimista becsléseket adtak a Concorde eladásától varható profitra, azaz gondolkodás nélkül átvették a British Aircraft Corporation (BAC) ajtóanyagait.

Egyedül Andrew Wilson, az Observer munkatársa állt ki a Concorde-projekt elvetése mellett, ám őt kinevették és lesajnálták. A BBC annyit ért el az 1960-as évek végére, hogy megkérdőjelezhette a projekt értelmességét, amennyiben tudósításai végén azon nyomban helyet adott a BAC válaszainak. A brit sajtóorgánumnál már ezt is óriási előrelépésnek tartották a szín tiszta propagandához képest.

És nem hagyták abba

A Concorde fényezése akkor is folytatódott, amikor már teljesen nyilvánvaló volt, hogy a repülőgépet nem lehet eladni. Tony Benn ipari miniszter 1974-ben tájékoztatta a parlamentet arról, hogy az adófizetők pénzéből a fejlesztésre fordított 600 millió font sosem fog megtérülni. Mindössze 16 gép építése legkevesebb további 200 millióba kerülne, ám mivel a repülőgépek üzemeltetése méreg drága, a légitársaságok nem fizetnék meg a gyártási költséget.

Szemben azokkal a francia számításokkal, amelyek szerint 125-175 Concorde-ot építhetnek, végül 12 készült el. Csak a két ország nemzeti légitársaságai használták ezeket. Egy korábban nyilvánosságra került dokumentumból kiderült, hogy Heseltine, aki a nyilvánosságban propagálta a gépet, a háttérben kijelentette, hogy a projekt gazdasági csőd, egyben reménytelen vállalkozás.

A sajtó eközben folytatta a hazudozást: ujjongás kísérte, amikor a kormány bejelentette, hogy 16 gépet akarnak építeni. Akadt olyan közgazdász, aki az emberi történelem három legrosszabb kormányzati befektetési döntése közé sorolta a Concorde-projektet.

Tanulság

A szuperszonikus utasszállító repülőgép fejlesztésének története kísértetiesen hasonlít a brexittel kapcsolatos fejleményekre. Magabiztos előrejelzések hangzottak, hangzanak el a csodálatos exportlehetőségekről, amelyek a szigetország előtt megnyílnak, ám a jóslatok valójában részben ingatag feltételezésekre alapulnak, részben a tudatos megtévesztést szolgálják.

A Concorde örökké emlékeztetheti a briteket - és másokat - arra, hogy a nemzeti nagyságról szőtt álmok, a nyilvános vita manipulálása és a kormány tevékenységének átláthatatlansága hogyan fedheti el a közelgő gazdasági katasztrófát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.07.24 19:10

@pastorius: elnézést ezért a kis off-ért
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.07.24 19:08

szerintem gyönyörű gép volt..s volt oly szerencsém, hogy éppen a német autópályán voltam, amikor hozták az egyiket, ill. hát húzták a pályán...egy németországi közlekedési múzeumba..emiatt több órát kellett az autópálya szélén várakozni, de egy dudaszót sem hallottunk...mindenki izgalommal és türelemmel várta..
kár, hogy ez lett a vége
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.07.24 19:01

@Darabont1453: miért, miért?
hogy migráncsozhassanak és brüszelhessenek egyet..
pedig Brüsszel szegény csak egy város :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.24 18:50

Ezt a Concorde ügyet érdemes összevetni Orbán projektjeivel. Itt még rosszabb a helyzet. a nemzeti nagysággal való kérkedésnek drága ára lesz. Stadionok, kegyencek kinevelése csak az Orbán projekt bukását hozhatja. Utólag borzasztó lesz az elbutítottak megvilágosodása. Magyarország megérdemelte a sorsát eddig is. Az a nép amely ilyen vezetőket dob ki magából mint Tisza, Horthy, Orbán .... nem érdemel részvétet!
A sors a választók kezében van hülye módra élnek vele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.07.24 18:02

A britek eddig is csak felséggel voltak az eu-ban, szigetország, csak a tengertől kell tartaniuk, minden háborut és gyarmatot megnyertek, fantasztikus rablott kincseken ülnek, nem kell őket félteni, különben is utálják, hogy merkel bábáskodni akart felettük is, ammihez semmi joga, felettünk se, mert nem azért lép ünk be, és pláne, ha ilyen dögletes hülyeségeket müvel, mint a menekültek, vagy a törökök stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html