Amikor tavasszal a koronavírus megérkezett Európába, Olaszország északi tartományából, Lombardiából betelt kórtermekről és szükségkórházakról érkeztek jelentések, a halálozási ráta kiugróan magas volt és a hatóságok csak az emberek teljes karanténba zárásával tudták megfékezni a járvány terjedését. Az ősz egészen más képet mutat: miközben az Egyesült Királyságra, Franciaországra és Spanyolországra nagy erővel csapott le a járvány második hulláma, Olaszországban rendezett a helyzet.

Az új fertőzések száma valamivel 1500 fölé emelkedett, szemben a júniusi néhány százzal, ám ez semmi, a tízezres nagyságrendű spanyol vagy francia adatokhoz képest. Az élet az ország nagy részén nagyjából a normális kerékvágásban halad: a vendéglők és a bárok nyitva tartanak, az emberek el mernek indulni turistautakra kihasználva az őszi utószezont, az iskolákban folyik a tanítás. A Financial Times három okra vezeti vissza, miért csinálják jobban az olaszok az egészségügyi válság kezelését, mint szomszédaik.

Az elsőnek érkező előnye

Az olasz kormány részben azért teljesít most jobban, mint más országok vezetése, mert ez volt az az ország, amelyre Európában elsőként lecsapott a járvány, így több idő jutott arra, hogy felkészüljenek az első hullám utáni intézkedésekre - véli Fabrizio Pregliasco virológus, a Milánói Egyetem professzora. Ennek szellemében kisebb lépésekben vonták vissza a tavaszi korlátozásokat és sokkal keményebben avatkoztak be a nyáron, amikor valahol felütötte fejét a járvány.

Olaszországban érvényben marad az egészségügyi rendkívüli állapotról szóló törvény, ami felhatalmazta a kormányt, hogy a nyáron gyorsan intézkedjen ott, ahol erre szükség volt, míg például Spanyolországban június 21-én hatályon kívül helyezték a hasonló jogszabályt. Ennek jegyében augusztusban Rómában bezárták a diszkókat és maszkviselést rendeltek el minden olyan helyen, ahol sokan megfordultak, aztán ezt még meg is hosszabbították szeptember végéig. A cégeket a home office meghosszabbítására biztatták állami garanciát vállalva az otthon dolgozók biztosítására.

Engedelmes emberek, brutális hatóságok

Az egészségügyi szakértők nagyon fontosnak tartják, hogy az emberek túlnyomó többsége elfogadja a korlátozásokat, mindenekelőtt a kiterjedt maszkviselési kötelezettséget vagy azt a szabályt, hogy a vendéglőket és a bárokat felkeresőknek meg kell adniuk a nevüket és telefonszámukat, hogy az esetleges fertőzésekhez kapcsolódó kontaktkutatásban elérhetőek legyenek. A londoni Imperial College felmérése szerint az állítólag fegyelmezetlen olaszok 84 százaléka kész viselni a maszkot, ahol kell, míg a fegyelmezettebb briteknek csak 76 százaléka fogadja el ezt a kényelmetlenséget.

A másik oldalon a hatóságok kőkeményen büntetik azokat, akik megszegik a szabályokat. A legjobb példa erre egy a médiában megjelent sztori. E szerint egy 29 éves férfit 400 euróra (150 ezer forint) bírságoltak a rendőrök, miután megtagadta, hogy felvegye a maszkot a római Trevi kútnál és kijelentette, hogy a "Covid nem létezik". A vállalatokat is felelőssé lehet tenni, ha az irodáikban vagy a telephelyeiken a személyzet úgy érzi, hogy veszélyben van. Szeptemberben volt olyan nap, hogy több mint 50 ezer embert és majdnem ötezer céget ellenőrzött a rendőrség, és 227 embert megbüntetett, illetve három vállalatnál rendelt el valamilyen lezárást.

Tesztelnek reggel, délben és este

Olaszországban mostanában a tesztek két százaléka hozott pozitív eredményt, míg Spanyolországban 13 százalék volt ez az arány. Ez az eltérő számláló és nevező együttes hatása: a jobb válasz miatt kevesebb a fertőzés és az olaszoknál rengeteg tesztet végeznek. Ha valaki pozitív eredményt produkál, annak minden kontaktját letesztelik. Amikor augusztusban Szardínia szigetén megjelent egy járványgóc, a hatóságok minden kompon érkezőt és távozót leteszteltek és a szigeten tesztközpontot állítottak fel. A fertőzéseket kiszűrték, a járványgócból nem jutott ki a vírus.

Bár nem lehet megjósolni, hogyan alakul a járvány második hulláma télen, az olaszok magabiztosan várják a következő hónapokat, mert úgy vélik, mindent megtettek a járvány terjedésének kontroll alatt tartása érdekében. Pregliasco professzor szerint az emberek és a hatóságok jelenlegi viselkedésükkel képesek együtt élni a lefékezett járvánnyal addig, amíg az oltás lehetősége megteremtődik.