Hogyan rontották el? Az orosz oltás igaz története

A Szputnyik V oltás valójában jó, ám sorozatos baklövések aláásták a vele szembeni bizalmat, és az orosz vezetés hibái sokkal régebben kezdődtek, mint hogy idő előtt adták meg a vakcina használatba vételi engedélyét - véli egy amerikai politológus professzor, egészségügyi szakértő.
Komócsin Sándor, 2021. január 25. hétfő, 15:36
Fotó: Reuters

Az Oroszország egyfajta jelképévé vált Szputynik V koronavírus-vakcinát (amelyben a V, a victory, győzelem szó rövidítése) születése első percétől kezdve viták övezik. A nyugati szakértők megkérdőjelezték a biztonságosságát, amit elsősorban azzal támasztottak alá, hogy az illetékes orosz hatóság politikai nyomásra a vakcina tömeges klinikai tesztjének kezdetén, a vizsgálati eredmények hiánya ellenére megadta rá a használatbavételi engedélyt tavaly augusztusban, ám a hibák sokkal régebben kezdődtek. A Kreml persze nem foglalkozott régi és új baklövéseivel, viszont egyre idegesebben reagált a bírálatokra.

Mindennek semmi köze az oltás minőségéhez, miután a készítmény a korszerű oltáskészítés jól megalapozott, világszerte alkalmazott technológiájára épül - véli Judy Twigg, a Virginia Commonwealth University egészségügyi kérdésekkel foglalkozó politológus professzora, nemzetközi szervezetek tanácsadója, akinek írása a Moscow Timeson jelent meg. Miközben technológiájának köszönhetően lényegében azt tudja, amit nyugati társai, nem igényel a tárolása mélyhűtést és viszonylag olcsó, hírek szerint dózisonként kevesebb, mint tíz dollárba kerül.

Maguk alatt vágták a fát

Miután a nyugati készítményekből rendelkezésre álló vakcinákat - ahogy az várható volt - a fejlett országok elfogyasztják, az orosz oltás kínálhat megoldást a világ sok alacsony jövedelmű régiójában. A Szputnyik V tehát sikertörténet is lehetne, ha az oroszok nem vágták volna maguk alatt a fát, nem ásták volna alá saját kezűleg a fejlesztésük iránti bizalmat. És nem pusztán a korai bejelentésről van szó.

Az Oroszországot figyelő szakértők még nem felejtették el, a melldöngető bejelentést, miszerint orosz tudósok HIV/AIDS vakcinát fejlesztettek ki, aminek azóta sem láttuk nyomát. Ugyanez volt a helyzet az Ebola elleni "orosz oltás" megjelenésével, amelyet szintén nem próbáltak még ki valós körülmények között. Ezekre a rossz eredményekre pakolt rá Vlagyimir Putyin orosz államfő, amikor tavaly augusztusban bejelentette, hogy elkészült az orosz koronavírus-oltás, és máris engedélyezik a használatát.

Először is előállt egyfajta fordított "farkast kiáltott" esete. Ha többször kiderült az orosz oltásfejlesztésekről, hogy lényegében kamuk, akkor miért lenne most igaz a hír? Másodszor a tömeges klinikai tesztek még éppen hogy csak elkezdődtek az orosz elnök győzelmi jelentésének idején. Ráadásul az orosz hatóságok ezt megelőzően már aláásták a saját imázsukat a járvánnyal kapcsolatban, hiszen lebuktak pontatlan fertőzési, kórházi kezelési és halálozási adataikkal.

Nevetségessé váltak

És ez még nem volt elég. Amikor november-decemberben a nyugati vakcinák túljutottak az utolsó tesztelései fázison, a fejlesztőik bejelentették, milyen hatékonysággal védenek a koronavírus-fertőzés ellen. Az amerikai-német Pfizet-BioNTech esetén ez az arány 90 százalékra jött ki, mire az orosz fél másnap bejelentette, hogy a Szputnyik V hatékonysága 92 százalékos. Amikor a szintén amerikai Moderna 94,5 százalékot jelentett, akkor az oroszok is 94-95 százalékra vitték fel a saját számukat. És a kínos licitversenynek még nem volt vége. Az oroszok egymás után jelentették meg a téves adatokat a gyártás felfuttatásáról és arról, hogy hány embert sikerült beoltaniuk.

A Moscow Times cikkírója két körülményt lát a borzalmas imázsrombolás mögött. Egyrészt a szovjet időkből marad örökséget, amelyben a vezetők szerettek elérhetetlen célokat tűzni az ország elé, és amikor azokat nem érték el, bejelentették, hogy összességében, végül is elérték, amit akartak. Másrészt a jelenlegi orosz vezetéstől nem idegen a nosztalgia a néhai szovjet szuperhatalmi státusz iránt, és hát, egy szuperhatalom teljesítményei, ugye, csak szuperek lehetnek.

Putyin kapitális PR-baklövése ellenére, hogy kierőszakolta a Szputnyik V korai engedélyezését amit tovább rontott az orosz propagandagépezet nevetséges hatékonyságlicitje, növekszik a kereslet az orosz vakcina iránt. Az oroszok oltási kedvét javította, hogy sok megmaradt vakcinát adtak be olyanoknak, akik nem voltak a beoltandók listájának élén, és úgy tűnik, nem jártak rosszul. Eközben jönnek a külföldi megrendelések is. Nagy kérdés azonban, hogy a keresletet a koronavírus-oltások hiánya pörgeti-e fel vagy a készítmény iránti bizalom az elbaltázott PR ellenére javul.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Isten levagott jobb keze, 2021.01.27 00:25

@I.N.R.I.: Röviden a megfelelő immunválasz reakció százalékos értékét azaz mennyi vakcinált lessz védett a covid ellen. 80% hatékonyságúnál az emberek 20 százalékánál hatástalan az oltás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Xenador, 2021.01.26 21:04

@Xenador: Úgy látszik, a kommentmotor nem tudta lenyelni a Szputnyik cirill betűs alakját, pedig beírni még sikerült.

Egyébként az a "V" elég titokzatos jel. A poszt szerint "a V, a victory, győzelem szó rövidítése". Korábban azt olvastam, hogy mindössze a 'vakcina' kezdőbetűje, de az orosz, cirill betűs szövegben is "V"-ként jelenik meg, pedig még csak az orosz ábécében sincs ilyen betű. (A "vé" hangot egyébként az orosz B betű jelöli.) Az orosz wikipédia megadja a név kiejtését is, "szputnyik ví" alakban, tehát a V-t angolosan mondva. (Oroszul "ve" volna.) Ezek után tényleg elképzelhető az az egyébként fura ötlet, hogy a Victory rövidítése. Azért is fura, mert korábban az orosz megfelelője, a "pobeda" (pabjeda) márkaneve volt már mindennek a szovjet iparban, eddig nem szorultak rá az angol verzióra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Xenador, 2021.01.26 20:49

"az illetékes orosz hatóság politikai nyomásra a vakcina tömeges klinikai tesztjének kezdetén, a vizsgálati eredmények hiánya ellenére megadta rá a használatbavételi engedélyt"

A ??????? V ezért rossz, gondolom. Na most akkor nézzük az Index.hu minapi cikkét:
"[az osztrák, a dán és a görög miniszterelnök] felszólítják az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy a lehető leggyorsabban és bürokráciamentesen hagyja jóvá az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását a koronavírus ellen."

Nem csak azt akarják, hogy a hatóság ne vacakoljon vele, nem is azt, hogy GYORSAN bírálja el, talán annál is gyorsabban, mint amennyi idő tényleg kell az ilyen átvizsgáláshoz, hanem azt akarják, hogy a hatóság gyorsan HAGYJA JÓVÁ. Három miniszterelnök szemlátomást politikai nyomást próbál gyakorolni egy hatóságra az AstraZeneca (alias "oxfordi") vakcinájának engedélyezéséért.

Az AstraZeneca vakcinája nyilván nagyon jó. Ezt már a miniszterelnökök is megállapították. Nekik ne okoskodjanak itt mindenféle gyógyszerhatóságok.

Ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy itt gigantikus pénzeket védelmeznek és támadnak politikai erők. Csak ugye az a csúnya kettős mérce most túlságosan látszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.26 10:23

A Telex, nem kormánypárti lap írja
2021. január 21. ? 14:
Németország támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus ellen Orosz-országban kifejlesztett Szputnyik V oltás európai uniós engedélyeztetéséhez ? mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.
Portfolio, nem kormánypárti lap írja 2021. január 22. 11:26
Koronavírus: itt van minden, amit eddig tudni lehet az orosz Szputnyik V vakcináról
A Szputnyik V vakcina egy modern technológián alapuló vektorvakcina. (A cikkből az derül ki, működési elve és hatékonysága olyan, mint a Pfizer vakcináé).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.26 07:15

@Isten levagott jobb keze:
Mit jelent, hogy hatékony egy oltásnál?
...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html