Hol mondták? "A kormányzat csapdát állít a migránsoknak"

Szövetségi intézményeket perel az ACLU (Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója) jogvédő szervezet, mert szerinte "csapdát állítanak" az illegális bevándorlóknak, hogy kitoloncolhassák őket.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 15. szerda, 07:24
Fotó: AFP

A szervezet azt nehezményezi, hogy szövetségi bevándorlási hivatalok összehangolt kampányt indítottak a névházasságok révén amerikai állampolgárságot szerezni akaró illegális bevándorlók letartóztatására és kitoloncolására - írja az MTI.

Az ACLU a bevándorlási munkatársak egymás közti levelezéseit és más belső dokumentumokat csatolt a perkérelemhez, amelyet egy bostoni kerületi bírósághoz nyújtott be. Ezekből az derül ki, hogy a bevándorlási hivatal (ICE) munkatársai szorosan együttműködnek a belbiztonsági minisztérium bevándorlási és állampolgársági ügyekkel foglalkozó részlegével. A minisztérium munkatársai rendszeresen listát küldenek az ICE-nek azoknak a nevével, akik házasságkötés révén akarják megszerezni az amerikai állampolgárságot. Ezt a lépést az ACLU csapdának minősíti, és azt állítja, hogy ezzel megsértik az illegális bevándorlók alkotmányos jogait, hiszen az Obama-kormányzat lehetővé tette nekik is, hogy házasság révén szerezzenek amerikai állampolgárságot.

Matthew Segal, az ACLU massachusettsi szervezetének jogi igazgatója az amerikai sajtónak adott interjújában kifejtette: "a (korábbi) kormányzat megteremtette ezeknek az embereknek a lehetőséget, hogy zöldkártyához jussanak". Majd hozzátette: a kormányzat nem teheti meg, hogy megteremt egy lehetőséget, majd letartóztatja azokat, akik élnek vele. (Menekültek: itt az új, igencsak meglepő német terv.)

A bevándorlási hivatal szóvivője, John Mohan az ACLU vádjaira azt válaszolta: "nélkülöz minden alapot", hogy a minisztérium és a hivatal "meg nem engedett módon" egyeztet egymással. Mohan leszögezte, hogy a "rutinszerű együttműködés" a belbiztonsági minisztériummal "törvényes és jogszerű".

Beadványában az ACLU azzal érvel, hogy az Obama-adminisztráció idején hozott rendelkezés azokra is vonatkozik, akiknek a kitoloncolását már elrendelték ugyan, de a házastársuk amerikai állampolgár. Ezt a rendelkezést pedig még nem vonták vissza - hangsúlyozta Matthew Segal.

A kormányzat a perkérelem elutasítását javasolja, álláspontja szerint ugyanis egy kerületi bíróságnak nincs joghatósága ilyen ügyekben dönteni.

A fotó forrása: Spencer Platt/Getty Images/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK