Hol állhat meg az olaj ára? - itt az újabb jóslat

A Brent kőolaj ára emelkedett, hétfőn hordónként 62 dollár fölött is járt, annak az erősödő piaci meggyőződésnek köszönhetően, hogy az idén az ár már nagyobb ingadozások nélkül 60 dollár felett marad.
MTI-Eco, 2014. december 22. hétfő, 17:07
Fotó: Reuters

A Brent olajtípus ára 74 centtel 62,12 dollárra emelkedett, ami még így is 46 százalékkal kevesebb a júniusi 115 dolláros árhoz képest (1 dollár = 257 forint). A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) a kitermelés szinten tartásáról hozott novemberi döntésének hatására a Brent ára az elmúlt héten - 2009 óta első alkalommal - 60 dollár alá csökkent.

A szaúdi olajügyi miniszter, Ali al-Naimi vasárnap kijelentette, hogy az alacsony világpiaci olajár segíti a világgazdaság növekedését, ami viszont élénkíti a keresletet az olaj iránt, ezért az olajpiaci helyzet javulását várja. A miniszter ugyanakkor egy szaúdi lap hétfőn megjelent számában megjegyezte, hogy Szaúd-Arábia kész lenne növelni termelését és ezáltal piaci részesedését, ha új kereslet jelenne meg a piacon.

"A piac megnyugodott, és úgy tűnik, a 60 dollárnál rövid távon alsó támasz képződött. Ilyen nagymértékű árcsökkenés után persze némi pozitív korrekció már el is várható" - mondta Michael Hewson, a CMC Markets vezető elemzője. Piaci szakértők ugyanakkor nem számítanak jelentősebb áremelkedésre sem.

"Nagyobb termeléskiesések bekövetkezését leszámítva minden áremelkedés csak rövid életű lehet" - írja a Morgan Stanley előrejelzése.

"A fúrási és kitermelési engedélyek alapján a projektek megvalósulási idejét figyelembe véve nem túl valószínű, hogy az árcsökkenésre az amerikai termelők 2015 második fele előtt jelentős termeléscsökkentéssel reagálnának. A jövő év első hat hónapjában ez még mindenképpen nyomás alatt tartja majd az olajárakat" - jelzi az ausztrál jegybank elemzése.

Az Ausztrál Nemzeti Bank előrejelzése szerint a Brent és az amerikai WTI nyersolaj átlagára 2015-ben 68, illetve 64 dollár lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

htszht, 2014.12.23 09:47

Ma bejelentették a szaudiak, hogy nekik a 20 dollàros olajàr sem fàj...szerint màr sohasem lesz 100 dollàros olajàr.
A legnagyobb hagyomànyos olaj kitermelők jóslatai.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html