Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Brent olajtípus ára 74 centtel 62,12 dollárra emelkedett, ami még így is 46 százalékkal kevesebb a júniusi 115 dolláros árhoz képest (1 dollár = 257 forint). A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) a kitermelés szinten tartásáról hozott novemberi döntésének hatására a Brent ára az elmúlt héten - 2009 óta első alkalommal - 60 dollár alá csökkent.

A szaúdi olajügyi miniszter, Ali al-Naimi vasárnap kijelentette, hogy az alacsony világpiaci olajár segíti a világgazdaság növekedését, ami viszont élénkíti a keresletet az olaj iránt, ezért az olajpiaci helyzet javulását várja. A miniszter ugyanakkor egy szaúdi lap hétfőn megjelent számában megjegyezte, hogy Szaúd-Arábia kész lenne növelni termelését és ezáltal piaci részesedését, ha új kereslet jelenne meg a piacon.

"A piac megnyugodott, és úgy tűnik, a 60 dollárnál rövid távon alsó támasz képződött. Ilyen nagymértékű árcsökkenés után persze némi pozitív korrekció már el is várható" - mondta Michael Hewson, a CMC Markets vezető elemzője. Piaci szakértők ugyanakkor nem számítanak jelentősebb áremelkedésre sem.

"Nagyobb termeléskiesések bekövetkezését leszámítva minden áremelkedés csak rövid életű lehet" - írja a Morgan Stanley előrejelzése.

"A fúrási és kitermelési engedélyek alapján a projektek megvalósulási idejét figyelembe véve nem túl valószínű, hogy az árcsökkenésre az amerikai termelők 2015 második fele előtt jelentős termeléscsökkentéssel reagálnának. A jövő év első hat hónapjában ez még mindenképpen nyomás alatt tartja majd az olajárakat" - jelzi az ausztrál jegybank elemzése.

Az Ausztrál Nemzeti Bank előrejelzése szerint a Brent és az amerikai WTI nyersolaj átlagára 2015-ben 68, illetve 64 dollár lesz.