Ukrajna képes megoldani gázszükségletei kielégítését decemberig - jelentette be az importtal foglalkozó monopólium vezetője arra célozva, hogy van idő az áralku lefolytatására Oroszországgal. Közel 14 milliárd köbméter gáz van a tárolókban - idézte Andrij Koboljevet, az Naftogaz vezérigazgatóját a Financial Times (FT). A cégvezető azt követően nyilatkozott, hogy a Gazprom hétfőn a fizetési tartozásokra hivatkozva leállította ukrán gázszállításait.

Az EU közvetíteni igyekszik a felek árvitájában - az elemzők főként emiatt gondolják úgy, hogy Kijev egyelőre nem csapolja meg a területén át Európába irányuló gáztranzitot, mint 2006-ban és 2009-ben. Günter Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa két árat javasol: 385 dollár/1000 köbmétert a nyári és 300 dollárt vagy annál kicsit magasabbat a téli időszakra. Kijev egyetért ezzel a kompromisszummal, Moszkva viszont egész évre 385 dollárt kér. Oettinger reméli, hogy a tárgyalások a napokban folytatódnak.

Ez van a spájzban

Az EU teljes gázimportjának 15 százaléka halad keresztül Ukrajnán. Az Oroszországból érkező energiahordozó esetén 50 százalék ez az arány, ami óriási változás 2009-hez, az előző gázválság idejéhez képest, amikor még a Gazprom szállításainak 80 százaléka keresztezte Ukrajnát.

Az uniós tagországok, amelyek megszenvedték a korábbi ukrán-orosz csatározások következményeit, spejzolással készültek fel a mostani helyzetre. Uniós átlagban a tározók kapacitásait 64 százalékig töltötték fel. Ezen belül a kelet-közép-európai országok - kivéve Magyarországot - legalább az átlagot hozzák. A lengyel tározókat 68, a cseheket 73, a bolgárokat 64 százalékban töltötték fel.

A maximum negyede

Magyarország estén az FT információi szerint 26 százalék ez az arány, amit viszont megszépít, hogy a 6,1 milliárd köbméteres itteni kapacitás szokatlanul nagy a 10,2 milliárd köbméteres éves magyar fogyasztáshoz mérten. (Az NFM időközben azt közölte a Napi.hu-val, hogy kétmilliárd köbméter felett áll a hazai - kereskedelmi és biztonsági - tartalék.) Az európai tárolók további etetését megnehezítheti, hogy a barátságtalan hét eleji orosz lépés nyomán megugrott a gáz európai szabadpiaci ára.

Úgy tűnik, Szlovákia megpuhította korábbi vonakodó álláspontját a nyugat-keleti irányú gázszállításokkal kapcsolatban. Az elmúlt hónapokban azon aggódtak, hogy a Gazprommal kötött szerződésük nem teszi ezt lehetővé, ám az FT most azt írja, hogy októbertől évi 3,2 milliárd köbméter gázt szállítását vállalnák Ukrajnába, amit 8-10 milliárdra emelhetnek 2015-től. Ez némi segítség az évi 55 milliárd köbmétert fogyasztó országnak.