BUX
37188

Hollande levelet írt Obamának a BNP Paribas büntetése miatt

Francois Hollande francia államfő levelet írt amerikai kollégájának, Barack Obamának, amelyben a BNP Paribas francia nagybank amerikai "tervezett büntetésének aránytalan mértékére" hívta fel a figyelmet - közölte szerdán a francia elnöki hivatal.

MTI, 2014. június 4. szerda, 17:53

A The Wall Street Journal napilap múlt pénteki értesülései szerint az amerikai szövetségi hatóságok több mint 10 milliárd dolláros büntetést szabhatnak ki a BNP-re az Irán, Szudán és más államok ellen hirdetett amerikai gazdasági szankciók megsértése miatt. Extra büntetésként a francia banknak az amerikai piacról való ideiglenes kitiltása is felmerült.

Az április 7-én elküldött levélben az Elysée-palota szerint a francia elnök "felhívta Obama elnök figyelmét a tervezett büntetés aránytalan mértékére és az ahhoz kapcsolódó kockázatokra".

A levélben Hollande azt is jelezte, hogy "az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartása mellett az eljárásnak ésszerű alapokon kellene folynia, szorosan együttműködve a pénzügyi szabályozó hatóságokkal".

"A levél április 7-i keltezésű és azóta már beszéltek a témáról telefonon, más témákkal egyetemben" - hangsúlyozta az elnöki hivatal. A két ország vezetője csütörtök este együtt vacsorázik egy párizsi étteremben a normandiai partraszállás 70. évfordulója alkalmából rendezett franciaországi ünnepségek alkalmából.

"Nem tudom, hogy ő akar-e erről beszélni velem, de én fogok neki beszélni a témáról" - mondta szerdán Varsóban francia újságíróknak a francia elnök. A francia kormány kedden szólalt meg először a témában, jelezve, hogy túlzónak tartja a büntetés tervezett mértékét és meg fogja védeni a bankot.

"Amennyiben hiba történt, természetes, hogy legyen büntetés, de a büntetésnek arányosnak és ésszerűnek kell lennie. Ezek a számok nem ésszerűek" - mondta Laurent Fabius külügyminiszter.

Elemzők szerint nagyon súlyos kockázat a több mint 10 milliárd dolláros szankció, mert a banknak így komoly gondot jelentene teljesítenie a dollárban jegyzett megbízásait. Roger Francis piaci elemző a Dow Jones hírügynökségnek elmondta, hogy arra már láttak példát, hogy egy büntetés elvigye egy bank negyedéves nyereségét, de a 10 milliárd dolláros összeg egy egész évnyi elbukott profitot jelenthet, s ezzel a BNP hitelezési lehetőségei is jelentősen csökkennének. A BNP Paribas az euróövezet egyik legjelentősebb bankja és a hitelezési ágazat egyik legfőbb szereplője, nagyon fontos szerepet játszik az európai gazdaság beindításában a válság után.