Tíz nyérctenyészetet számolnak fel Hollandia-szerte, miután kiderült, hogy az aprócska menyétfélék is tudják terjeszteni a koronavírust. Májusban az egyik szaporítótelep alkalmazottja pozitív tesztet produkált, majd a laborvizsgálat kimutatta, hogy ugyanazzal a vírustörzzsel fertőződött meg, mint amit a nyércekben találtak - írja az Euronews.

A portál idézi is a helyi fogyasztóvédelem álláspontját, mely szerint csak a beteg állatok leölésével és a telepek ledózerolásával lehet megakadályozni, hogy a járvány tovább terjedjen. Emiatt az első telepen 1500 állatot gázosítanak el. Ezek a farmok mind Észak-Brabant tartományban találhatók, éppen ott, ahol a legtöbb áldozatot szedte a koronavírus-járvány. A nyérceket a prémjük miatt tartják.

A koronavírus kapcsán egyelőre nem találták jelét annak, hogy más állatok - főleg a kedvtelésből tartott kutyák vagy macskák - meg tudnának fertőződni a kórsággal. Az viszont szinte biztos, hogy a SARS-CoV-2. vírus állatoktól indult, a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy denevéreknél végbe ment zoonózis útján került át emberre.