Kivételes helyről kaphat hátszelet a magyar kormány követelése az EU-ban

Az új Európai Bizottságnak, amely a májusi európai parlamenti választások után alakul meg, nem kellene politikai szerepet játszania és sokkal átláthatóbbá kellene tennie munkáját, hogy növelje az uniós polgárok bizalmát az EU intézményei iránt. Ezt a véleményt osztja a holland kormány egyik vezetője.
Komócsin Sándor, 2019. február 10. vasárnap, 19:16
Fotó: Reuters

Olyan Európai Bizottságra (EB) van szükség, amely kevésbé vállal politikai szerepet, mint a jelenlegi - veti fel a Financial Timeson megjelent véleménycikkében Stef Blok holland külügyminiszter. Kritikája és javaslatai erősen hajaznak azokra a bírálatokra és felvetésekre, amelyeket a magyar kormánytól érkeztek az elmúlt években. Blok úgy véli, hogy az idei évet, amely az európai parlamenti (EP)-választásokkal és az uniós testületek újraválasztásával telik, fel kellene használni néhány fontos változtatásra.

Ahelyett, hogy az uniós vezetők grandiózus ötletekkel állnának elő, amelyek azután a fiókjaikba kerülnek, szerinte módosítani kellene az uniós rendszer működési módját. Aminek nem kell változnia, az az EU alapvető célja. Hollandia, mint az unió alapító tagja továbbra is meg van győződve arról, hogy az EU-nak be kell bizonyítania, hogy jobb a rendszerén belül, mint azon kívül élni. Az uniónak hoznia kell, amiért létrehozták: békét prosperitást és biztonságot kell kínálnia az embereknek.

Jelölés feltételekkel

A kérdés az, hogy korunk nagy kihívásai közepette, hogyan érhetőek el ezek a célok. A kiemelkedő veszélyek közé tartozik a klímaváltozás, a globális kereskedelmi viták éleződése, a multilaterális világrend megingása, az európai gazdaság versenyképességének gyengülése, a migrációs válság és a különféle biztonsági kockázatok az internetes manipulációktól a terrortámadásokig. A holland politikus az EU napi adminisztratív menedzselését ellátó Európai Bizottság körül kezdené a változtatásokat.

Emlékeztet rá, hogy Jean-Claude Jucnker (képünkön) a testület elnöke büszkén vállalta, hogy politizáló EB-t fog irányítani, hiszen úgynevezett spitzenkandidatenként az EP konzervatív frakciója jelölte az elnöki posztra, amibe végül a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács is belement. Blok szerint ez egyfajta puccs volt a parlament részéről, miután a bizottság vezetőjének kiválasztása és megbízása a tanács dolga. Ha idén az EP-szavazás után egyik nagy európai pártcsaládnak sem lesz egyértelmű többsége a parlamentben, azaz nem tudja bizottság elnökjelöltjét kellő súllyal támogatni, akkor a választási procedúrát teljes egészében vissza kellene adni a tanácsnak - véli a holland politikus.

Vegyen vissza!

Ugyanakkor akárhogy is alakul, kevésbé politizáló Európa Bizottságra van szükség. Ez a testület mindenekelőtt az európai jogalkotás motorja, a szerződések védelmezője, arra kell koncentrálnia, hogy biztosítsa a szabályok betartását. Ha büszke politizáló szerepére, azzal aláássa objektivitását. Blok szerint az olasz költségvetéssel kapcsolatos vita is ezt bizonyította. Úgy tűnt, hogy az EB azért erőlteti a költségvetési szabályok betartását, mert politikai célja az EB beleszólási jogát megkérdőjelező római kormány móresre tanítása.

A jogrend betartatását el kell választani az elemzésektől, az utóbbiakat független adatgyűjtésre és előrejelzésekre kell alapozni és mindkét területen világos szabályok szerint kell eljárni. Blok értékeli, hogy a jelenlegi bizottság számos területen világossá tette az EU működési rendjét. Például Frans Timmermans elnökhelyettes a szubszidiaritás koncepciójával - amely szerint a magasabb szintű intézményeknek csak akkor kell beavatkozniuk az ügyek intézésébe, ha azokat az érdekeltek alacsonyabb szinten tudják megoldani - háttérbe tolta az ügyintézés uniformizált europaizálására irányuló törekvést. Az utóbbi Blok szerint szükségtelen túlburjánzása volt az uniós bürokráciának.

Leegyszerűsítés

A holland politikus szerint az új EB-ben kevesebb, koncentráltabb döntéshozatali szintre van szükség. Például kevesebb elnökhelyettest kellene kinevezni. A külügyi főmegbízott portfólióját ki kellene egészíteni a védelmi, a kereskedelmi ügyekkel és az együttműködés fejlesztésével. A migrációval foglalkozó biztos rendelkezésére kell bocsátani minden eszközt, amellyel koordinálhatja a tagállamok bevándorlási politikáját. Emellett szükség lenne egy fenntarthatósággal foglalkozó biztosra, amely a klímapolitika mellett foglalkozna az átállással a légszennyezésmentes, versenyképes gazdaságra.

Végül, de nem utolsósorban modernizálni kell Európa irányításának átláthatóságát. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az európai polgárok, vállalatok és kormányok lássák, hogyan ellenőrzik az uniós intézmények semleges szervezetekként a közösen elfogadott szabályok betartását. Az EB döntései mellett az EP munkáját is átláthatóbbá kell tenni - ez a feltétele annak, hogy feloldódjon az EU arctalan, basáskodó bürokráciájáról kialakult közvélekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.02.11 13:24

Ez a következtetés nagy tévedés. Amit a hollandok akarnak az Orbán számára olyan, mint ördögnek a tömjénfüst.

Átláthatóság !!!!! Ettől Orbánt kiveri a verejték, lázrohamot kap tőle.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.02.10 22:24

@lomb:
Nekem a szétverésről mindig O1G jut eszembe. Mit képzel ez magáról, az országot sodorja halálos veszélybe ez a marha.
Mit ér egy önálló Magyarország? Nem sokat majd versengünk megint a kegyekért a szomszédokkal a nagyoknál, vagy rosszabb estben jön megint a muszka?
Vagy éppen a románokat küldi valamelyik nagy Budapestre? Pécsen is voltak már szerbek, csak rajta O1G elvtárs és követői. Meg van még az ország!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

falconer, 2019.02.10 20:34

Vegre egy ertelmes elkepzeles nyugateuropai politikustol.
Az EU majnem olyan burokratikus, mint a Habsburg birodslom volt anno.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2019.02.10 20:29

Ejnye! Úgy látszik, egyre többen jönnek rá, hogy a IV. Birodalom NEM Európa!

A jelenlegi EB-re és annak isiászos vezetőjére úgy emlékszünk majd, mit akik megpróbálták szétverni Európát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.02.10 20:20

Egészen más cikket olvastam:
"Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az európai polgárok, vállalatok és kormányok lássák, hogyan ellenőrzik az uniós intézmények semleges szervezetekként a közösen elfogadott szabályok betartását."
Na és mit tesznek akkor ha nem tartják be egyes kormányok a szabályokat, például ellopják az adott pénzt mint nálunk, vagy csődbe viszik az ország költségvetését mint a görögök vagy amire a digók készülnek?
Egység nélküli gittegylet, dumaház legyen az EU, kis szar országok gyülekezete? Ilyenkor az erősebb diktál közöttük is.
Majd jönnek az erős hatalmak és EURÓPA rabigába görnyed. Köszönjük O1G: Majd akkor megmutatják neked is mit tegyél, most nagy a pofád, akkor majd cincogsz mint a kisegér. Még a románok is megesznek bennünket vacsorára!.
Magyarország mások kegyeitől függ hiába hiszi az ellenkezőjét az a sok primitív aki O1G-nek hisz!
Az erős, egységes EU garancia csak Magyarország függetlenségére!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html