Timmermans azt hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságúnak tartja az elhunytak hazaszállítását. "A családok várják, hogy eltemethessék áldozatul esett hozzátartozóikat" - jegyezte meg.

"Sokkoltak bennünket azok a hírek, amelyek szerint a holttesteket állítólag egyik helyről a másikra szállítják" - jelentette ki, hozzátéve: a hollandokat feldühítette az, amit erről hallottak.

"Amint kezünkben lesznek a bizonyítékok, nem állunk meg addig, amíg a bűnösök bíróság elé nem állnak. Nemcsak azoknak kell felelniük a törvény előtt, akik a rakétát kilőtték, hanem azoknak is, akik ezt lehetővé tették. A nemzetközi közösségnek egyesülnie kell ennek elérése érdekében " - hangsúlyozta a miniszter.

Timmermans kijelentette, hogy a malajziai utasszállító gép katasztrófája "kinyitotta Európa szemét arra, ami Ukrajnában folyik".

Hollandia mostantól aktívan közreműködik abban, hogy az Európai Unió határozottabb lépéseket tegyen - ígérte a külügyminiszter.

A maláj légitársaság csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant Boeing 777-es gépén 298 ember volt, köztük 192 holland.

Az ukrán kormány szombaton kiadott közleményében azt állította, hogy a területet ellenőrzésük alatt tartó szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. Kijev azzal vádolta meg továbbá az általa "Oroszország irányította terroristáknak" nevezett szakadárokat, hogy akadályozzák a tragédia okainak feltárását, bizonyítékokat igyekeznek eltűntetni, és nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösség és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére.