Holnap jöhet az államcsőd

A dolgok jelenlegi állása szerint a ciprusi parlament nem szavazza meg az ország bankjaiban elhelyezett betétek semmilyen csökkentését, ami egyet jelent az államcsőddel.
NAPI, 2013. március 19. kedd, 10:09
Fotó: Napi.hu

Az 56 tagú ciprusi parlamentben többségben vannak azok a képviselők akik elutasítják a bankbetétek egyszeri megadóztatását, függetlenül attól, hogy azt milyen szerkezetben valósítanák meg. Elképzelhető, hogy az országgyűlés magyar idő szerint ma délután öt órára tervezett ülését össze sem hívják, ha úgy tűnik, hogy nem támogatná a tízmilliárd eurós uniós segélycsomag feltételül szabott betétlefaragást. A törvényhozásban egyetlen pártnak sincs többsége. Nikosz Anasztasziadesz államfőt 30-an támogatják, de közülük többen jelezték, hogy nem adják a nevüket a betétcsökkentéshez.

Úgy látszik, hogy a törvény nem fog átmenni - idézte a Reuters Krisztosz Sztylianidesz, a parlament szóvivőjének nyilatkozatát. A büszke ciprusiak ezek szerint inkább elutasítják az uniós pakkot, ami nélkül viszont nem tudják működésben tartani a bankokat és a kormány nem lesz képes kifizetni a nyugdíjakat, a közalkalmazotti béreket és a szociális juttatásokat.

Kétségbeesett telefonok

Anasztasziadesz tegnap felhívta Angela Merkel német kancellárt, hogy több pénzt kérjen a segélycsomagba. Várhatóan ma újra beszélnek. A parlamenti szóvivő szerint az államfő várhatóan orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal is beszél telefonon. A betétlefaragás a ciprusiakon kívül sok európai és igen sok orosz állampolgárt és céget is érintene. Michael Szarrisz pénzügyminiszter holnap Moszkvába utazik tárgyalni.

A megdöbbent ciprusiak vasárnap kiürítették az ATM-eket, tegnap pedig több százan tüntettek a parlament előtt, egyebek mellett olyan táblákat felmutatva, miszerint "Nem vagyunk kísérleti nyulak!" A bankok, amelyek eredetileg a hétfői munkaszüneti napot követően csak ma lettek volna zárva, hogy elkerüljék a pénzüket menteni igyekvő ügyfelek rohamát, holnap sem nyitnak ki. A tőzsde működését további két napra felfüggesztették.

Kétségbeesett ötletek

A kormányt is megosztó intézkedés enyhítésére egymást követően merültek fel újabb és újabb ötletek. A legutóbbi változat szerint csak a 100 ezer euró feletti betéteket kurtítanák meg, viszont az eredetileg tervezett tíz helyett 15,6 százalékkal. Ma délelőtt nem volt világos, hogy végül milyen javaslat kerülhet a parlament elé. A kormány kitart amellett, hogy az országnak nincs más választása, mint elfogadni a brutális feltételeket.

Brüsszel ezzel egyidejűleg hiába érvel azzal, hogy egyszeri intézkedésről van szó, és ha Ciprus meg is roggyanna, annak nem lenne jelentősége, hiszen GDP-je mindössze az európai GDP 0,2 százaléka. A betétesek megvágásával tabut döntöttek. Egy francia bankár szerint, a ciprusi kisbetétesek úgy gondolhatják, hogy jobban teszik, ha a párnájukban tartják a pénzüket, a görög, spanyol vagy olasz ügyfelek pedig joggal feltételezik, hogy ők lehetnek a következők, akik elbukhatják megtakarításuk egy részét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.03.19 20:31

@Vote: "az Eu rákényszerített Ciprust, hogy minden állampolgárának és nem állampolgárának a bankbetétjeinek a x%-át lopják el és adják oda a bankoknak, mindezt országmentés címen. "

Vote, úgy gondolom, tud olvasni, mert ír.
Az adó, amelyet kivetni terveznek, az a Ciprusi államot illeti. A ciprusi állam is komoly bajban van, mert megduplázódott az adóssága, ezért többlet forrásokra van szüksége, ezért merült fel a betétek egyszeri adóztatása.
Miből gondolja, hogy ez lopás?

Ha ez lopás, a tranzakciós adó, melyben a magyar kormány rákényszeríti a bankokat, hogy minden pénzügyi művelet után "lopjanak el" egy keveset a számlatulajdonosok pénzéből és fizessék be az államkasszába, az nem lopás?

Pedig mi állítólag sokkal jobban állunk, a válságnak tavaly vége, a magyar gazdaság már 2012-ben elrugaszkodott, Európa irigyel minket, a magyar gazdaság a legversenyképesebb Európában, ez az ország már valóságos tündérmese, (legalább is vezetőink szó szerinti nyilatkozatának megfelelően) akkor csak úgy sportból "lop" a Fidesz kormány?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.03.19 20:29

@Vote: figyú libásék a vitypcccp-vel kb 350 000 millárd hufot parkoltatnak a nikosiai off shorr paradicsomban, na most beintettek a cirusiak a magyar lóvénak becsengettek..ekkor is több esze volt simornak mint az összes narancs f@x kalapnak időben kimenekítette a 999 millárdját. különben lézer jankó is kersgélt valamit, de csúfosan lekéstek. amit a szegfűsők lejmoltak az állami vagyon elherdálásából na ezt a lóvét a cirisiak szépen lenyúlták. tehát magyarországon Holnaptól vagyis ma esti nicosiai szavazás eredményeképp elindult a magyar államcsőd bomba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.03.19 20:24

@Cesar: figyú a kerál masztrubál eltolcsy ejakulál az emebében ráomltt 35 000 millárdtól..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.03.19 20:22

@v69zsolt: Bulémias a kiscsávó, hát ott van molly annyit vesz ki belőle amennyit akar, senkivel nem kell alkudni. Korlátlan úr...oszt akkó mér nem rendeli el hogy holnaptól Her-nady 10%-al occsóbban nyomja a benzint? hát az nem rezsi, hogy rossaeb szaggassa le a húst a csontjairól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.19 20:16

@nemzeti: Biztos ez a nemzetáruló bagázs van kormányon, ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html