Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 56 tagú ciprusi parlamentben többségben vannak azok a képviselők akik elutasítják a bankbetétek egyszeri megadóztatását, függetlenül attól, hogy azt milyen szerkezetben valósítanák meg. Elképzelhető, hogy az országgyűlés magyar idő szerint ma délután öt órára tervezett ülését össze sem hívják, ha úgy tűnik, hogy nem támogatná a tízmilliárd eurós uniós segélycsomag feltételül szabott betétlefaragást. A törvényhozásban egyetlen pártnak sincs többsége. Nikosz Anasztasziadesz államfőt 30-an támogatják, de közülük többen jelezték, hogy nem adják a nevüket a betétcsökkentéshez.

Úgy látszik, hogy a törvény nem fog átmenni - idézte a Reuters Krisztosz Sztylianidesz, a parlament szóvivőjének nyilatkozatát. A büszke ciprusiak ezek szerint inkább elutasítják az uniós pakkot, ami nélkül viszont nem tudják működésben tartani a bankokat és a kormány nem lesz képes kifizetni a nyugdíjakat, a közalkalmazotti béreket és a szociális juttatásokat.

Kétségbeesett telefonok

Anasztasziadesz tegnap felhívta Angela Merkel német kancellárt, hogy több pénzt kérjen a segélycsomagba. Várhatóan ma újra beszélnek. A parlamenti szóvivő szerint az államfő várhatóan orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal is beszél telefonon. A betétlefaragás a ciprusiakon kívül sok európai és igen sok orosz állampolgárt és céget is érintene. Michael Szarrisz pénzügyminiszter holnap Moszkvába utazik tárgyalni.

A megdöbbent ciprusiak vasárnap kiürítették az ATM-eket, tegnap pedig több százan tüntettek a parlament előtt, egyebek mellett olyan táblákat felmutatva, miszerint "Nem vagyunk kísérleti nyulak!" A bankok, amelyek eredetileg a hétfői munkaszüneti napot követően csak ma lettek volna zárva, hogy elkerüljék a pénzüket menteni igyekvő ügyfelek rohamát, holnap sem nyitnak ki. A tőzsde működését további két napra felfüggesztették.

Kétségbeesett ötletek

A kormányt is megosztó intézkedés enyhítésére egymást követően merültek fel újabb és újabb ötletek. A legutóbbi változat szerint csak a 100 ezer euró feletti betéteket kurtítanák meg, viszont az eredetileg tervezett tíz helyett 15,6 százalékkal. Ma délelőtt nem volt világos, hogy végül milyen javaslat kerülhet a parlament elé. A kormány kitart amellett, hogy az országnak nincs más választása, mint elfogadni a brutális feltételeket.

Brüsszel ezzel egyidejűleg hiába érvel azzal, hogy egyszeri intézkedésről van szó, és ha Ciprus meg is roggyanna, annak nem lenne jelentősége, hiszen GDP-je mindössze az európai GDP 0,2 százaléka. A betétesek megvágásával tabut döntöttek. Egy francia bankár szerint, a ciprusi kisbetétesek úgy gondolhatják, hogy jobban teszik, ha a párnájukban tartják a pénzüket, a görög, spanyol vagy olasz ügyfelek pedig joggal feltételezik, hogy ők lehetnek a következők, akik elbukhatják megtakarításuk egy részét.