A holnapi ülésen az MNB monetáris tanácsa piaci elemzők egybehangzó véleménye szerint októberhez hasonlóan nem változtat az alapkamat 1,35 százalékos szintjén. Az egy hónappal korábbi kamatdöntő ülés után az elemzők egyetértettek abban, hogy legalább 2016 végéig változatlan maradhat a magyar jegybanki alapkamat. A monetáris tanács tagjai egyhangúlag kamattartásra szavaztak a legutóbbi, október 20-i kamatdöntő ülésén.

Az alapkamat a júliusi kamatdöntő ülés óta 1,35 százalék, Matolcsy György MNB-elnök ekkor jelentette be, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy a jegybank a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

Szintén kedden teszi közzé az MNB a háztartások és az államháztartás előzetes pénzügyi számláit részletező harmadik negyedéves jelentését.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciót tart, 15 milliárd forint tervezett mennyiségben.

Fontos adatok külföldön

Németországban a ZEW gazdaságkutató intézet közzéteszi az eurózónára vonatkozó, novemberi gazdasági hangulatindexet, amely átfogó képet ad a valutaövezet aktuális gazdasági állapotáról - egyebek mellett az üzleti bizalom, az ipari termelés és a versenyképesség mutatóit számba véve. Októberben a mutató 30,1 pontos éves mélyponton állt, míg a csúcs áprilisban volt 64,8 ponttal.

Az Egyesült Államokban közzéteszik a havi fogyasztói árindexet. Az októberben defláció volt, 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint egy hónappal korábban, az elemzői konszenzus novemberben 0,2 százalékos drágulást vár.

Kedden jelennek meg az USA novemberi ipari termelési adatai is: az elemzők az októberi 0,2 százalékos visszaesés után most 0,1 százalékos bővülésre számítanak.