Stephen Elop, aki a múlt hónapig vezette a Nokiát, hat új terméket mutat be holnap Abu Dzabiban, köztük a finn vállalat logóját viselő első táblakomputert és egy úgynevezett phabletet, amely méretében az okos telefonok bátyja egyben a táblagépek öccse. Elop nem igazán barátságos körülmények között búcsúzott volt munkahelyétől: a médiától kezdve finn kormánytisztviselőkön keresztül a miniszterelnökig sokan kifogásolták, hogy 25 millió dollár végkielégítéssel vette a kalapját.

A bemutató különösen fontos Elopnak, akit a Microsoft legesélyesebb vezérigazgató-jelöltjének tartanak, miután Steve Ballmer néhány hónapon belül távozik a posztról. Nem kis részben Elopnak köszönhetően a Microsoft egy hónapja jelentette be, hogy hétmilliárd dollárért megveszi a Nokia mobiltelefon-üzletágát, amelyet most ő maga irányít. Legfőbb feladata, hogy meggyőzze az amerikai cég vezetőségét és részvényeseit, hogy volt értelme a vásárlásnak.

Tervet szőnek

Az új tulajdonoshoz került divízió vezetősége új stratégiával akarja felvenni a versenyt a mobilágazat nagyjaival, az Apple-lel és a Samsunggal. Erről talán holnap többet is megtudhatunk. Az már most is világos, hogy szemben a Microsoft saját fejlesztésű Surface táblagépével a Nokai hasonló komputerét ellátták a legkorszerűbb széles sávú adatátvitel lehetővé tevő LTE technológiával. Így valószínűleg komolyabb versenytársa lesz az Apple iPadjának.

A Nokia mérnökei egy ideje arra várnak, hogy amerikai kollégáik előálljanak a készülékeiken futó Windows szoftver újabb változatával. Ettől egyebek mellett azt várják, hogy jobb kapcsolatot biztosít, az Outlook e-mail-programmal. Így vonzóbbá válhatnak a céges felhasználóknak.

Elop jó hátszéllel indul: a Nokia Lumia okos telefonjai egyre jobban teljesítenek. Az elmúlt negyedévben legalább nyolcmillió darab kelhetett el belőlük szemben a második negyedéves 7,4 milliós értékesítéssel. A július szeptemberi eladás az egy évvel korábbi mennyiség duplája.