Greta Thunberg 16 éves svéd diáklány tiltakozása amiatt, hogy a felnőtt generációk hanyagul kezelik a gyermekeik jövőjét döntően befolyásoló globális felmelegedés ügyét egyszerre inspirál a világon sok millió fiatalt és ad lehetőséget a klímaszkeptikusoknak arra, hogy rajta vezessék le indulataikat - vezeti fel az összefoglaló cikkét a Financial Times abból az alkalomból, hogy Greta éppen egy évvel ezelőtt kezdte demonstrációsorozatát. Jellemző elképesztő népszerűségére és ismertségére, hogy mindenki a keresztnevén emlegeti.

Amikor 2018 augusztusában elkezdte egyéni tiltakozását a svéd parlament előtt, senki sem gondolta, hogy globális mozgalmat indít útjára, és hogy néhány hónap után Nobel-békedíjra javasolják. Az elmúlt 12 hónapban a klímaváltozás elleni európai mozgalom kiemelkedő alakjává vált, párhuzamosan azzal, hogy a nyugat-európai országokban jelentősen erősödött a zöld pártok támogatottsága. Greta rengeteget utazott a kontinensen 2019-ben, politikusoknál lobbizott és gyűléseket tartott támogatóinak. Népszerűségének növekedésével azonban együtt erősödött becsmérlőinek hangja is.

Villámhárító

Greta a klímaváltozás új ikonjává vált, az elmúlt 12 hónapban nagyobb nyilvánosságot kapott, mint a sarki jég olvadása miatt a kihalással fenyegetett jegesmedve, pedig az is a globális felmelegedés veszélyeinek egyik ikonikus jelképe - magyarázza az óriási felhajtást Mike Hulme cambridge-i egyetemi professzor. Ez az oka, hogy mintegy villámhárítóvá vált: rajta vezetik le indulataikat mindazok, akik bagatellizálják az emberi tevékenység okozta klímakatasztrófa lehetőségét.

A legbecsmérlőbb támadásokat a radikális jobboldal politikusaitól és újságíróitól kapja. Néhány nappal ezelőtt franciaországi utazása során parlamenti képviselők is beszélt. Egyikük "rövidnadrágos prófétanőnek" gúnyolta, aki Nobel-díjatat kaphat a félelemkeltésért, másikuk az "apokalipszis gurujának" minősítette. Ezzel egyidejűleg a világ másik végén, Ausztráliában egy publicista azt írta róla: ő globális felmelegedéssel riogató mozgalom mélyen zavarodott messiása.

Az utóbbira azt válaszolta, persze, hogy mélyen zavarja az a tény, hogy ezek a gyűlöletkampányok és összeesküvés-elméletek végeláthatatlanul folytatódhatnak. "Hol vannak ilyenkor a felnőttek?" - tette fel a költői kérdést.

Gigantikus visszhang

Bár szinte minden bírálója a jobboldal jobb szélén helyezkedik el, esetenként a politikai spektrum más színeiből is kap megjegyzéseket. Amikor Gretára figyelünk, nem segítünk a bolygónkon, mert ezzel annak a sztárkultuszra és ahhoz kapcsolódó tömegfogyasztásra épülő rendszernek a résztvevőjeként cselekszünk, amely elpusztítja a Földet - véli Raphaël Enthoven liberális francia filozófus. Intellektuális veszélyt jelent abban az értelemben, hogy nem veszi komolyan a mérsékelt, kiegyensúlyozott politikai véleményformálókat, amivel polarizálhatja a közbeszédet - véli Richard Black, az amerikai Energy and Climate Intelligence Unit igazgatója.

Reuters

Greta Thunberg üzenete gigantikus hullámokat vert Európa-szerte azoknak a fiataloknak és idősebbeknek a körében, akiket egyre jobban aggaszt a klímaváltozás és általában a környezetvédelem ügye. Az Egyesült Királyság és Franciaország idén nyáron fogadta el azt a célt, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé teszi gazdaságát. Németországban a Zöldek népszerűsége minden korábbinál magasabbra nőtt - emlékeztet a Financial Times.

Nagyon érdekes, milyen gyorsan vált kimagasló, már-már hipnotikus közszereplővé annak tükrében, milyen halvány a hangja a közéleti hangzavarban, és milyen tapasztalatlan a politikai szerepvállalásban - foglalja össze a lényeget Hulme professzor. Legitim képviselője a klímaváltozás elleni harcnak, de nem kellene hegemón szereplővé válnia - teszi hozzá.

Nem vezető

Több mint száz országban voltak a követelését - mármint azt, hogy a mai felnőttek tegyenek meg mindent a klímaváltozás megfékezésére, hagyjanak élhető bolygót az utódaikra - támogató diáksztrájkok, mozgalmának követői mégsem tartják vezetőjüknek. Twitterüzenetei és a közösségi médiában megjelenő posztjai biztosítják, hogy szószólójuk maradjon. A napokban a mozgalom 400 aktivistája gyűlt össze Svájcban első európai találkozójukra. A résztvevők szerint közösen hozták a döntéseiket - jellemző, hogy Thunberg a sajtótájékoztatójukon sem vett részt. A mozgalom szeptember 20-ára és 27-ére tervez nagyobb demonstrációkat a világ minden táján.

Nagy probléma, hogy a média hajlamos úgy kezelni Gretát, mint ha ő lenne a mai kor Jézusa és mi, többiek lennénk a tanítványai - jegyzi meg a 21 éves német Leonard Ganz. Természetesen a demonstrációja nyomán kibontakozott mozgalom tagjait folyamatosan inspirálja, amit mond és tesz, de ettől még a mozgalomban részt vevők viszonyában nincs semmilyen hierarchia - teszi hozzá.

Robbanásszerű növekedés

2018 augusztusa. A 15 éves Greta Thunberg demonstrációt kezd a svéd parlament előtt az ellen tiltakozva, hogy országának kormánya sem tesz eleget a klímaváltozás megfékezése érdekében. Akcióját minden pénteken folytatja, világszintű figyelmet keltve és elindítva a Péntekek a jövőért diákmozgalmat.2018 decembere. Előadást tart az ENSZ COP24 lengyelországi klímacsúcson. Itt elhangzott beszédének videófelvétele vírusként járta be a világ médiáját.2019 januárja. Részt vesz a Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban, ahova 32 órás vonatozás után jut el, így kerülve el repülőutat (a repülőgépek a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátású közlekedési eszközök közé tartoznak).

2019 márciusa. Becslések szerint 125 országban egymillió diák vesz részt egy iskolai sztrájkban, Thunberget Nobel-békedíjra jelölik.

2019 áprilisa.
A Time magazin a 2019-es év 100 legbefolyásosabb embere között nevezi meg.

2019 júliusa. Mohammed Barkindo, az OPEC vezetője kijelenti: Thunberg és más hozzá hasonló aktivisták jelentik a "legnagyobb veszélyt" a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó iparágra nézve.

2019 augusztusa.
Az Egyesült Államokba készül, ahova egy környezetbarát vitorlás jachton akar eljutni. Az Újvilágban részt vesz az ENSZ klíma-csúcsértekezletén New Yorkban és számos demonstráción.