Veszélyes lehet az otthoni munka, ráfázhatnak a munkavállalók

A koronavírus-járvány kapcsán csupa jót hallani arról, hogy hála a digitális kornak az emberek ugyanúgy tudnak otthon dolgozni, mint ha a munkahelyükön lennének, ám hosszabb távon a teljes home office nagyon hátrányos lehet a munkavállalóknak - véli Suzanne Moore, a Guardian publicistája.
Komócsin Sándor, 2020. május 10. vasárnap, 18:50
Fotó: Getty Images

A koronavírus-járvány bepillantást ad abba, hogyan fogják végezni a jövőben az emberek a munkájukat - hallhatjuk ez mostanában sokszor -, ám ha jobban belegondolunk egy rémálmot láthatunk. A nők több házimunkát végeznek és a távmunka nem jelenti azt, hogy a főnökök nem gyötörhetik agyon a beosztottaikat kívánságaikkal. És könnyen lehet, hogy mindez nem ér majd véget a járvány lezárultával - fogalmaz meg a home office-t agyondicsérő álláspontokkal szemben ellenvéleményt Suzanne Moore, a Guardian publicistája.

Nem is olyan régen még állati aranyos dolognak tűnt, amikor például egy tudós professzor a lakásából jelentkezett be, hogy szakértőként részt vegyen egy tévéműsorban, miközben felesége és gyermekei ott sertepertéltek körülötte. A home office rendszeressé válásával azonban kiderült, hogy ez a kép nem feltétlenül ilyen idilli. Például mióta a nők a járvány miatt rendszeresen otthonról jelentkeznek be egy-egy megbeszélésre, a gyerekek látványa nem kívánatos. Olyannak láttatja anyukájukat, mint aki nem profi a szakmájában.

Régi különbségek

A férfiakkal más a helyzet: őket emberközelivé teszi a gyermekek jelenléte, ám mindez csak a főnökökre igaz. A beosztottak sokszor zavarodottak, ha otthon kell dolgozniuk, mert felborul a szokásos napirendjük. A home office tovább mélyíti a hagyományos nő-férfi különbséget is: a nők több házi munkát végeznek az otthoni irodai munka mellett és többet foglalkoznak a gyerekkel, mint ha bejárnának a munkahelyükre.

A távmunka nem hozta meg azt a könnyebbséget, hogy titokban el lehet csenni a munkaidőből valamennyit, mert a virtuális irodai alkalmazások állandóan a számítógépük előtt tarthatják az embereket. Ez a munkavégzés persze rugalmasabb, mégis elvárható az otthon dolgozóktól is, hogy bármikor rendelkezésre álljanak elvégezni a rájuk szabott feladatokat. Eközben egyes munkaadók ideális lehetőséget láthatnak ebben az alkalmazottaik foglalkoztatására.

Ez lenne a jövő?

Nem kell irodát bérelniük drága pénzen, nem kell szakszervezettel számolniuk, a dolgozók egymástól elszigetelve készségesebbek, mert nem tudhatják a céges pletykákból, hogy lesznek-e kirúgások, és ha igen, várhatóan ki fog repülni. Lehet, hogy nem olyan termelékenyek, mert nincsenek folyton a főnök szeme előtt, de az előnyöket és a hátrányokat figyelembe véve sok nagy cég gondolhatja úgy, hogy a home office a munkavégzés jövője.

Az érvek ismerősek. Nem lesz több munkába járással járó közlekedés. Mindenki leköltözhet vidékre, a zöld mezők és erdők mellé, a jó levegőre. Milyen szabad élet is lesz ez. Akik azonban erről beszélnek, azoknak már eddig is volt egy külön szobájuk a lakásukban, amit szigorúan csak dolgozószobának használhattak, és már régóta önfoglalkoztatók - véli a Guardian publicistája. Összességében úgy véli, ha újragondoljuk, hogyan kéne a jövőben dolgoznunk, akkor a válasz nem ez a teljesen atomizált, színtelen-szagtalan módszer.

Nem is olyan rossz

A munkahely nem a rossz hely szinonimája. Sokan szeretnek egymással találkozni, és az emberi kapcsolatokat nem pótolhatja a digitális technika. Sem az ugratást, a röhögést vagy veszekedést, sem a beszélgetésekből eredő spontán ötleteket, amelyeket nem lehet erőltetett ötletrohamokkal kierőszakolni. Nem beszélve arról, hogy az ifjú munkatársakat be kellene illeszteni a csapatba, fel kellene készíteni a munkára.

Sokaknak nem több a munkájuk, mint pénzkereseti forrás, és ezt a céltalanságot a home office-szal hazaviszik. Azok, akik hosszú ideje otthon vannak, nem az erőfeszítést hiányolják a munkájukkal kapcsolatban, hanem annak szociális, társasági aspektusát. Ez az ami sokaknak a munkát elviselhetővé teszi. Sok nő, aki az otthoni munkában egyszerre kénytelen háziasszonyként, anyaként, tanító néniként és munkaerőként üzemelni, egyszerű ok miatt vágyik arra, hogy újra munkába járhasson: azért, hogy végre legyen egy kis ideje saját magával törődni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.11 09:57

À, csak a bunkó főnökök nem tudják elviselni, ha nem látják dolgozni a többieket.
Attól van ejakulációjuk, ha látják nyüzsiznxi a népet, és b@szogathatják őket.
Én munkám nagyját otthon végzem, akár este vagy éjjel is.
Eloszlik, halad, mindenre van időm, jól érzem magam, és ettől egészséges és boldog.
Pont ez az, ami egy barom főnököt a sírba visz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.05.11 09:32

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html