Meghátrál a karhatalom Hongkongban

A hongkongi főkormányzó, Carrie Lam szerdán visszavonja a vitatott kiadatási törvénytervezetet - erősítette meg egy kormányilletékes az erről szóló sajtóértesüléseket - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 4. szerda, 09:57
Fotó: Getty Images

Több hónapja feszült a helyzet Hongkongban, miután a Kína irányítása alá tartozó, de viszonylagos autonómiát élvező szigetállamban a helyi vezetés elfogadott egy kiadatási törvényt, amely lehetővé tenné, hogy a szárazföldi Kínába adjanak ki elítélteket. A törvénytervezetet Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta leállítani a Kínához 1997-ben visszakerült volt brit gyarmaton június 9-én kezdődött, és már 13 hete tartó tüntetéseket.

A tiltakozók a törvényjavaslat teljes visszavonását, és a főkormányzó lemondását követelték, aki - szerintük - Peking befolyása alatt áll. Az elmúlt hetekben több heves összecsapás is volt a hatóságok és a tízezres - nemegyszer százezres - tüntető tömeggel.

Végül szerdán bejelentették, hogy a sziget kormányzója visszavonja a kifogásolt rendelkezést.

A várható bejelentéssel kapcsolatos sajtóhírek hatására a hongkongi irányadó tőzsdeindex, a Hang Seng szerdán több mint 3 százalékkal emelkedett.


HOZZÁSZÓLÁSOK