Hongkongé lett a világ legdrágább utcája

A New York-i Fifth Avenue csak a kilencedik legdrágább utca a világon, az elsőt pedig nem az Egyesült Államokban és nem is Európában kell keresni. Hongkongban akár több mint 26 millió forintnak megfelelő összeget is elkérhetnek egyetlen négyzetméterért.
Vida Ferenc, 2013. november 13. szerda, 09:05
Fotó: Napi.hu

Amíg Magyarországon - azon belül is Budapesten - az egymillió forintos négyzetméterárat tartják méregdrágának, addig a világvárosok felkapott utcáiban ennek sokszorosát kell fizetni egy ingatlanért. A Knight Frank statisztikái szerint a világ legdrágább utcájában jelenleg 120 ezer dollárba kerül egy négyzetméternyi lakás, vagyis bő 26-szor annyiba, amennyit itthon a legdrágábbakért kérnek.

Meglepő módon nem egy New York-i, vagy egy monacói utca végzett az első helyen. Hongkong elsősorban kiváló üzleti adottságai miatt vonzza a milliárdosokat, akik egymással versengenek a legjobb helyeken lévő ingatlanok megszerzéséért. Ennek köszönhető, hogy a The Peak-en található Pollock's Path lakásárai egy év alatt 10 százalékkal növekedtek, így jelenleg átlagosan 120 ezer dollárba (26,6 millió forintba) kerül itt egy négyzetméter. Mindezért cserébe remek kilátás nyílik innen a Victoria-öbölre és Hongkong jelentős részére, a méregdrága lakások zöme pedig vadonatúj és igazán látványos épületekben kapott helyet.

Nem sokkal marad el Hongkongtól London sem, már ami a legdrágább utcát illeti. A brit fővárosban a Kensington Palace Gardens számít a legdrágább helynek a maga átlagosan 107 ezer dolláros (23,8 millió forintos) négyzetméterárával. A köznyelvben csak "Milliárdos sor"-nak hívott utcában lakik többek között William herceg és családja, az indiai Lakshmi Mittal, akit a Forbes a világ 41. leggazdagabb embereként tart számon, Tamara Ecclestone, a Forma-1-főnök lánya, illetve maga Roman Abramovics is.

A legdrágább utcák listájáról persze Monaco sem maradhatott le. A hercegségben a tengerpart melletti Avenue Princesse Grace számít a legdrágább lakcímnek, ahol átlagosan 86 ezer dollárt (19,1 millió forintot) kell fizetni egy négyzetméternyi ingatlanért. Ez öt százalékkal több, mint egy évvel korábban, a válság előtt viszont volt olyan időszak is, amikor 100 ezer euróba került itt egy négyzetméter. Az utcában - ahogyan Monaco egészében - csupa ismert és gazdag ember lakik, többek között Andrea Bocelli, Roger Moore és Lewis Hamilton.


UtcaVárosNégyzetméterár (dollár)Változás
1Pollock's Path, The PeakHongkong120000+10%
2Kensington Palace GardensLondon107000+2%
3Avenue Princesse GraceMonaco86000+5%
4Boulevard du Général de GaulleCap Ferrat79000-5%
5Paterson HillSzingapúr42500+6,5%
6Chemin de RuthGenf37000-5%
7Romazzino HillSzardínia329000%
8OstozhenkaMoszkva29000+3,6%
9Fifth AvenueNew York28000+5,4%

A dobogós helyezetteken túl érdemes kiemelni a listáról a genfi Chemin de Ruth-t, ahol tavalyhoz képest 5 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak, holott Svájcot jóval kevésbé érintette a válság, mint az Euróövezetet. Az oroszokat pedig láthatóan semmi nem ingatja meg: Moszkva legdrágább utcájában egy év alatt 3,6 százalékkal nőttek az ingatlanárak - igaz, a nyolcadik helyen álló Ostozhenka 29 ezer dolláros négyzetméterárával így is jelentősen elmarad az élmezőnytől.

HOZZÁSZÓLÁSOK