Amíg Magyarországon - azon belül is Budapesten - az egymillió forintos négyzetméterárat tartják méregdrágának, addig a világvárosok felkapott utcáiban ennek sokszorosát kell fizetni egy ingatlanért. A Knight Frank statisztikái szerint a világ legdrágább utcájában jelenleg 120 ezer dollárba kerül egy négyzetméternyi lakás, vagyis bő 26-szor annyiba, amennyit itthon a legdrágábbakért kérnek.

Meglepő módon nem egy New York-i, vagy egy monacói utca végzett az első helyen. Hongkong elsősorban kiváló üzleti adottságai miatt vonzza a milliárdosokat, akik egymással versengenek a legjobb helyeken lévő ingatlanok megszerzéséért. Ennek köszönhető, hogy a The Peak-en található Pollock's Path lakásárai egy év alatt 10 százalékkal növekedtek, így jelenleg átlagosan 120 ezer dollárba (26,6 millió forintba) kerül itt egy négyzetméter. Mindezért cserébe remek kilátás nyílik innen a Victoria-öbölre és Hongkong jelentős részére, a méregdrága lakások zöme pedig vadonatúj és igazán látványos épületekben kapott helyet.

Nem sokkal marad el Hongkongtól London sem, már ami a legdrágább utcát illeti. A brit fővárosban a Kensington Palace Gardens számít a legdrágább helynek a maga átlagosan 107 ezer dolláros (23,8 millió forintos) négyzetméterárával. A köznyelvben csak "Milliárdos sor"-nak hívott utcában lakik többek között William herceg és családja, az indiai Lakshmi Mittal, akit a Forbes a világ 41. leggazdagabb embereként tart számon, Tamara Ecclestone, a Forma-1-főnök lánya, illetve maga Roman Abramovics is.

A legdrágább utcák listájáról persze Monaco sem maradhatott le. A hercegségben a tengerpart melletti Avenue Princesse Grace számít a legdrágább lakcímnek, ahol átlagosan 86 ezer dollárt (19,1 millió forintot) kell fizetni egy négyzetméternyi ingatlanért. Ez öt százalékkal több, mint egy évvel korábban, a válság előtt viszont volt olyan időszak is, amikor 100 ezer euróba került itt egy négyzetméter. Az utcában - ahogyan Monaco egészében - csupa ismert és gazdag ember lakik, többek között Andrea Bocelli, Roger Moore és Lewis Hamilton.


UtcaVárosNégyzetméterár (dollár)Változás
1Pollock's Path, The PeakHongkong120000+10%
2Kensington Palace GardensLondon107000+2%
3Avenue Princesse GraceMonaco86000+5%
4Boulevard du Général de GaulleCap Ferrat79000-5%
5Paterson HillSzingapúr42500+6,5%
6Chemin de RuthGenf37000-5%
7Romazzino HillSzardínia329000%
8OstozhenkaMoszkva29000+3,6%
9Fifth AvenueNew York28000+5,4%
10Avenue MontaignePárizs26000-3%

A dobogós helyezetteken túl érdemes kiemelni a listáról a genfi Chemin de Ruth-t, ahol tavalyhoz képest 5 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak, holott Svájcot jóval kevésbé érintette a válság, mint az Euróövezetet. Az oroszokat pedig láthatóan semmi nem ingatja meg: Moszkva legdrágább utcájában egy év alatt 3,6 százalékkal nőttek az ingatlanárak - igaz, a nyolcadik helyen álló Ostozhenka 29 ezer dolláros négyzetméterárával így is jelentősen elmarad az élmezőnytől.