"Horvátország, Magyarország és Ukrajna az Európai Bizottsággal közösen fejlesztik magas színvonalúra a gázinfrastruktúrát, azaz a gázvezetékrendszert és a gázösszeköttetést" - idézte az ukrán média az EU-biztost. Eduard Sztavickij a maga részéről kiemelte, hogy a "gázkorridor" útvonalának minden részletét egyeztették. Megjegyezte, hogy "adriai-magyar folyosónak nevezné el" a horvátországi Krk szigetre tervezett cseppfolyósföldgáz-termináltól Magyarország gázvezetékrendszerén át az ukrajnai földgáztározókig szállító létesítményt, amely a három érintett országot a balkáni Adria gázvezetékhez (Trans Adriatic Pipeline, TAP) kapcsolja, Oroszország megkerülésével.

Az ukrán miniszter közölte azt is, hogy hamarosan megindulhat a reverz gázszállítás Szlovákián keresztül is Ukrajnába. Elmondta, hogy már csak egyetlen technikai kérdés maradt hátra, amelyet várhatóan a jövő hónapban meg is oldanak.

A szlovák útvonal megnyílásával legalább évi 10 milliárd köbméter földgázhoz juthat Ukrajna, míg Magyarországon és Lengyelországon keresztül évi 6-7 milliárd köbméterhez. Sztavickij közölte: Kijev tervezi, hogy előre vásárol nagyobb mennyiségű gázt például nyáron, amikor az ára Európában alacsonyabb.

Az orosz függéstől egyre inkább szabadulni vágyó Ukrajna keresi az új lehetőségeket, amelyek révén Oroszország megkerülésével importálhat földgázt. A reverz gázszállítmányok tavaly indultak meg európai uniós országokból Ukrajnába, előbb novemberben Lengyelországon, majd áprilistól Magyarországon keresztül. Jelenleg csak Magyarországról kap földgázt Ukrajna, miután a hónap elején a lengyel vezetékeken át a szállítás leállt.

Szlovákián keresztül még májusban meg kellett volna indulnia a gázszállításnak Ukrajnába, ám ukrán híradások szerint ezt az orosz Gazprom állami gázvállalat akadályozta meg azzal, hogy gázárkedvezményt ígért Pozsonynak.