A horvát kormány elfogadta az oltási tervet

A horvát kormány szerdai ülésén elfogadta a koronavírus-járvány elleni nemzeti oltási tervet, amelynek keretében első körben az egészségügyi dolgozók, illetve az idős- és szociális otthonok lakói és munkatársai kapnak majd a vakcinából - közölte a helyi sajtó.
Szász Péter, 2020. december 23. szerda, 13:41
Fotó: Getty Images

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta: néhány napon belül megérkezik az országba az amerikai-német Pfizer/BioNTech vakcinájából egy kisebb szállítmány, 9000 dózis. Az oltás december 27-én kezdődik, ezt követően pedig további szállítmányokat várnak.

"A járvány legyőzésének sikeressége azon múlik, hány ember oltatja be magát" - hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: annak érdekében, hogy az emberek megértsék a vakcina által nyújtott védelem fontosságát és előnyeit, külön információs kampányt is indítanak.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2763 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 200 086-ot. Az elmúlt napon 61 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3394-re emelkedett. Kórházban 2843 beteget ápolnak, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 2129-cel, 109 934-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 36 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2454-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1226-an vannak kórházban, 204-en intenzív osztályon. A pozitív tesztek aránya 20,1 százalék.

Szlovénia keddtől tömeges antigén koronavírus-tesztelésbe kezdett országszerte. Az egy nap alatt elvégzett pozitív tesztek aránya 10 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK