Horvátországnak érdeke, hogy újraindítsa a turizmust, de az is érdeke, hogy akik idejönnek, egészségesek maradjanak - mondta Davor Bozinovic belügyminiszter pénteken a horvát koronavírus-válságstáb sajtótájékoztatóján - idézi az MTI beszámolóját az Infostart.

Horvátország közel két hete fokozatosan megnyitotta határait, elsősorban a szlovén állampolgárok előtt. A hónap végén pedig az osztrák, szlovák, cseh és magyar állampolgárokkal szemben is feloldják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket a határokon. Május 13-a óta valamivel több mint 132 ezer külföldi állampolgár lépett be az országba.

Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter elmondta: május 27-ig elkészül az mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását.

A turistáknak így nem kell majd várakozniuk a határokon, a formanyomtatványokat előre kitölthetik, és pár perc alatt beléphetnek az országba - ígérte a miniszter. Az elmúlt napokban amiatt, hogy a határokon vették fel a külföldi állampolgárok adatait, mint például az úticél megjelölése és a horvátországi tartózkodás időtartama, több kilométeres sorok alakultak ki a horvát-szlovén határon.

A turisták angol nyelven megkapnak minden információt arról, hogyan viselkedjenek a szállodákban, strandokon és éttermekben. Ezek az ajánlások a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat veszik majd számba - magyarázta a tárcavezető.