Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Horvátország tavaly júliusban kérte felvételét az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerbe és a jegybank keddi válasza szerint "nagyon reális" a csatlakozás az idei második fél évben.

Az euró bevezetését legkésőbb 2024-re tervezi Zágráb, addigra az ország megfelelhet valamennyi maastrichti kritériumnak.

Ezek között szerepel, hogy az infláció nem lehet 1,5 százalékponttal több, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga. További feltétel, hogy az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát, és a hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb 2 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam tízéves lejáratú államkötvényeinek átlagos kamatlába.

Az elmúlt években hozott intézkedések hatására Horvátországban kiegyensúlyozottá vált a költségvetés, a bruttó államadósság pedig a GDP 70 százaléka körüli szintre esett a korábbi mintegy 85 százalékról.