Viszlát, kuna! A vírus sem akasztja meg a horvátokat

Horvátország a terveknek megfelelően folytatja az euróbevezetéssel kapcsolatos előkészületeket, a folyamatot nem akasztja meg a koronavírusnak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása sem - közölte a horvát jegybank kedden a Reuters megkeresésére.
Szász Péter, 2020. március 31. kedd, 13:34
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Horvátország tavaly júliusban kérte felvételét az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerbe és a jegybank keddi válasza szerint "nagyon reális" a csatlakozás az idei második fél évben.

Az euró bevezetését legkésőbb 2024-re tervezi Zágráb, addigra az ország megfelelhet valamennyi maastrichti kritériumnak.

Ezek között szerepel, hogy az infláció nem lehet 1,5 százalékponttal több, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga. További feltétel, hogy az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát, és a hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb 2 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam tízéves lejáratú államkötvényeinek átlagos kamatlába.

Az elmúlt években hozott intézkedések hatására Horvátországban kiegyensúlyozottá vált a költségvetés, a bruttó államadósság pedig a GDP 70 százaléka körüli szintre esett a korábbi mintegy 85 százalékról.

HOZZÁSZÓLÁSOK